'Matolcsy megkopasztja a befektetőket és az embereket'

A kormány a ma bejelentett költségvetési kiigazítással a befektetők és az emberek millióinak "megkopasztásáról" döntött, hogy az így keletkező forrásokból fenn tudja tartani az általa előnyben részesített társadalmi rétegek és célok – stadionépítés, járások kialakítása – túlzott támogatását – értékelte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter délelőtti bejelentését Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció alelnöke.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által szerdán bejelentett költségvetési kiigazítás egy növekedésellenes csomag – közölte Bauer Tamás, az ellenzéki párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus azt mondta: a költségvetési egyenleg javítására szükség van, de nem úgy, ahogy azt a kormány bejelentette, mert ezzel nem használ, hanem árt az országnak. Szerinte ugyanis a szerdán ismertetett 367 milliárdos csomag "aláássa" az üzleti szektor növekedését.

Példaként említette a bankadó felére csökkentésének elhalasztását, amely hatására szerinte nem fog növekedni a banki hitelezés, valamint a föld alatti vezetékek megadóztatását, amely "fontos külföldi cégek nyereségét csökkenti".

Bauer Tamás bírálta a kormányt, amiért a növekedés hátráltatása mellett például a tranzakciós illeték emelésével "minden magyar kisembert" tovább terhel.

A DK szerint ezekkel az intézkedésekkel szemben a kormánynak inkább el kellene halasztania a félszuperbruttó kivezetését, és hozzá kellene nyúlnia a leggazdagabb társadalmi rétegnek kedvező adórendszerhez, valamint minden forrást a gazdasági növekedés beindítására kellene fordítania.

Azonban a kormány a költségvetési kiigazítással a befektetők és az emberek millióinak "megkopasztásáról" döntött, hogy az így keletkező forrásokból fenn tudja tartani az általa preferált társadalmi rétegek és célok – stadionépítés, járások kialakítása – túlzott támogatását – értékelte Bauer Tamás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.