Megduplázza termelését a NABI buszgyár

Az új amerikai elnök, Barack Obama tömegközlekedés-fejlesztési csomagjának köszönhetően több új megbízásra számít a NABI. A somogyi buszgyár most teljes kapacitással üzemel, ezért a várható keresletnövekedés miatt a társaság az üzem bővítését tervezi. A fejlesztésnek köszönhetően száz új munkahely létesül Kaposváron.

Teljesen kihasználja kapacitását a tavaly három naponta egy autóbuszt legyártó NABI kaposvári üzeme, ahol jelenleg kétszázötvenen dolgoznak, ám további bővítésekre van szükség – tájékoztatta lapunkat Baranyai Ferenc, a NABI ügyvezető igazgatója. A North American Bus Industry amerikai vállalat 2008-ban indította újra a termelést Magyarországon, hogy leszállítsa a Los Angeles-i tömegközlekedési vállalat által rendelt 260 darab autóbuszt.

A NABI kaposvári buszgyára
A NABI kaposvári buszgyára

Az új amerikai elnök, Barack Obama tömegközlekedés-fejlesztési csomagjának köszönhetően újabb észak-amerikai nagyvárosok kapcsolódnak be a buszpark fejlesztési programba, ezért a kaposvári üzem további kapacitásbővítést tervez. Baranyai Ferenc ügyvezető igazgató szerint ez legalább száz új munkahelyet jelent, és új csarnokkal bővíteni kell a kaposvári üzemet is.

A 2009. január 29-én elfogadott Obama-csomag 7,5 milliárd dollárt (mintegy 1760 milliárd forint) szán a tömegközlekedés közvetlen fejlesztésére, amit az amerikai városok új buszok és vagonok beszerzésére fordíthatnak. Az Egyesült Államokban jelentős piaci részesedéssel bíró NABI új megrendelésekre számít, hiszen Los Angelesben, New Yorkban és Washingtonban szolgáló buszai jó referenciát jelentenek. A Magyarországon gyártott környezetbarát bioetanol és biogáz üzemű buszok iránt máris több város, például San Diego és Foothill is érdeklődik.

A 2001-ben zöldmezős beruházásként épült kaposvári üzem 2005-ben bezárta kapuit, ám 2007-ben Los Angeles városa magyar fejlesztésű CompoBus-ok vásárlása mellett döntött, így 2008 folyamán a magyarországi gyár kétszáz fővel ismét elindult. A 260 járműre szóló megrendelés egészen 2010-ig leköti az üzem kapacitásait, melyet bővíteni kell, ha az amerikai város véglegesíti a további 740 buszra szóló opciós megrendelését. A NABI vidéki gyára mellett a budapesti szerelőcsarnokában is teljes kihasználtsággal dolgoznak, mert négyszáz darab acélvázas járművet kell leszállítania a New Jersey-i és a Las Vegas-i közlekedési vállalatainak.

 

Magyar hibrid buszok

Az 1992-ben alapított  NABI (North American Bus Industries) a világ egyik vezető tömegközlekedési busz gyártója, mely a magyar Ikarus és amerikai Crown Coach között létrejött 1972-es együttműködéséből indult. A NABI Magyarországon Kaposváron és Budapesten működtet buszgyártó és összeszerelő üzemeket. A cég gyártja a világon egyedülálló CompoBus technológiával készülő könnyűszerkezetes autóbuszokat. A NABI buszai a hagyományos dízel erőforrás mellett a környezetbarát gázüzemű (CNG, LNG) motorokkal, valamint hibrid meghajtással egyaránt elérhetőek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.