galéria megtekintése

A világ minden tájáról ide özönlenek házasodni

Magyarország felkerült a világ esküvőtérképére az elmúlt években. Háromszáz fős tradicionális indiai menyegzőt és perzsa lagzit is rendeztek már nálunk, miközben a magyar párokat csábítják az extrém – sziklán, kórházban, fogdában tartott – ceremóniák, és persze az egzotikus szigetek.

Lisszabont, Bécset és Budapestet versenyeztették meg a karib-tengeri Szent Márton-szigeteken élő, de Indiából származó szülők, mielőtt a magyar fővárosba hozták volna kisebbik lányuk 300 fős tradicionális menyegzőjét. Alig találtak megfelelő méretű szállodát, hiszen – bár maga az esküvő csupán négy napig tartott – a vendégsereg egy hétig maradt.

Néhány hónapja egy perzsa pár a legdrágább magyarországi helyszínek toplistájának minden bizonnyal a legelején található budai Vár oroszlános udvarát bérelte ki az esküvői mulatság óráira, de látott már a főváros görögkeleti szertartást is, amely a Gresham-palotában kezdődött, egy dunai hajón elköltött ebéddel folytatódott, majd a Kossuth téri Néprajzi Múzeumban ért véget.

Az internetes honlapok tanúsága szerint többek között köszöni az élményt és a színvonalas szervezést a norvég Lise és Egil, a kanadai Vanessa és Dan, de az olasz Agnese és Alberto is.

 

Hiába, az elmúlt években Magyarország felkerült a világ esküvő térképére. Még a külföldre szakadt magyarok is hazajárnak házasodni: a Maimiban dolgozó srác, aki nem talált elég impozáns kastélyt a tengerentúlon afroamerikai szíve választottjának, vagy a Londonban élő lány, aki afrikai szerelmét szeretné bemutatni rokonainak, egyúttal pedig az ország szépségét a leendő férjnek.

Artista esküvő a Bazilika előtt. Merrylu Casselly és ifjabb Richter József
Artista esküvő a Bazilika előtt. Merrylu Casselly és ifjabb Richter József
Marjai János / MTI

– Az ország gyönyörű, egy esküvő pedig vendégszámtól függetlenül átlagosan harmadannyiba kerül, mint Bécsben, Párizsban vagy épp Rómában. Nem mellesleg Londonból pél­dául egy fapados járaton 50 euró körüli összegből elérhető Budapest, ami a nyugat-európai kereseteket figyelembe véve nagyjából egy vacsora ára – mondja Dégi Attila fotós, aki az elmúlt egy-másfél évben szinte kizárólag külföldi pároknak dolgozott. Szerinte még az Egyesült Állomokból, sőt Ázsiából is megéri ideszervezni a ceremóniát és az azt követő ünneplést – és egyre többen teszik is ezt.

Az abszolút favorit évszaktól függetlenül Budapest a Duna-parttal és a Várral, az esküvői főszezonban – áprilistól októberig – viszi a prímet a Balaton is Keszthellyel, Siófokkal, de népszerű Pannonhalma, Lillafüred, emellett a Kecskemét, Szolnok környéki kúriák is. Utóbbiak a jellegzetes magyar puszta, a csikós kultúra, a gémeskutak, az alföldi növény- és állatvilág kedvelői vagy éppen környékbeli nagyvállalatokhoz többéves szerződéssel kötődő, frigy előtt álló menedzserek köré­ben divatosak.

Érkeznek a házasulandók Angliából, Németországból, Ausztriából, Szerbiából, Erdélyből, de a skandináv országokból is. Ha vegyes párosról van szó, alapvető kérés a kétnyelvű vőfély vagy ceremóniamester. Karaf Renáta, az Álom Luxuskivitelben esküvőszervezője azt tapasztalja, hogy a külföldiek szeretik a jó minőségű magyar ételeket, ezért nem jellemző, hogy külföldi menüt rendelnek – hacsak nem írja elő ezt például valamilyen vallási vagy nemzetiségi szokás –, és a magyar pálinka szinte mindig ott van az itallapon az első sorban. A külföldi esküvők zöme kisebb létszámú, mint a hazaiak, hiszen nekik több szálláshellyel és repülőjeggyel kell számolniuk.

Bungee jumping, fogda, kórház

Nem véletlen, hogy a keresletre országszerte komplett iparág települt az angol nyelvű honlapoktól a vidéki kastélyszállók, a fővárosi luxushotelek esküvői csomagjáig. Költségvetésben a határ természetesen a csillagos ég – attól függően, hogy a pár ­igényel-e­ tűzijátékot, oldtimer autót, galamb- vagy éppen pillangóröptetést, ehető vadhibiszkuszvirágot a násznép pezsgőjébe, esetleg csokoládé-szökőkútra, féldrágakőből készült köszönetajándékra vágyik-e.

Tévedés volna ugyanakkor azt gondolni, hogy magyar házasulandók bármiben is lemaradtak a nemzetközi „mi majd máshol és máshogy, mint mások" trendtől. Erről árulkodik legalábbis, hogy minimális utánajárással fellelhetők azok az esküvőszervezők, akik hozzásegítik a párt, hogy menetrend szerinti repülőjáraton, bungee jumping vagy akár búvárkodás, sziklamászás közben, esetleg egy sípályán kössék össze az életüket.

Kivárnak a párok

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly csaknem hétezerrel több házasságot kötöttek Magyarországon, mint egy évvel korábban, vagyis 45,9 ezret. A 2014-es adatok tanúsága szerint a házasodók átlagéletkora meglepően magas: a nőknél 33,1, a férfiaknál 36,3 év. Összehasonlításképpen: a nőknél ez 1990-ben 22 év volt, míg a férfiak esetében még csupán 24,7 év. Ez – persze jelentős országok közti eltérésekkel, de – az egész világra jellemző tendencia. A Generali által összeállított szerelemtérkép tanúsága szerint a legtöbb – közel nyolcezer – házasságot Budapesten kötötték 2015-ben, ahol a férfiak átlagos életkora 37,5, míg a nőké 34,4 év volt. Mindkét nem eseté­ben ez a legmagasabb adat országosan. A házasságok számát tekintve Budapestet Pest megye követi Borsod-Abaúj-Zemplén előtt, a legkevesebben pedig Nógrádban érezték úgy, hogy készek megállapodni.

Az abszurd szituációk kedvelői esküdhetnek hordágyon, szirénázó mentőautóban vagy akár az előzetesben a rendőrségen. E lehetőségek ismeretében a vidámpark, hullámvasút, illetve a stadion­ „őrjöngő tömeggel", netán a mozivásznon filmnézés közben már-már snassz­nak számít. Akad viszont esküvőszervező, aki portfólióját a lány- – azaz éppenhogy a fiú- – kéréssel is kiegészítette. „Túl nyuszi a pasid? Kérd meg te a kezét. Na, ne a farkasok közt, mert még felfalják. Mit szólnál egy kórházhoz, hogy ha netán rosszul lenne, egyből első­segélyben részesíthesd? Légy te az ápolónő, gumikesztyű helyett húzz te gyűrűt a kezére!" – hirdeti honlapján.

Reuters/China Daily

A különlegesség, az extremitás utáni vágy egyik magyarázata, hogy – különösen a fejlett világ országaiban – a hagyományoknak egyre kisebb jelentőségük van, miközben a szokatlanság, az individualizmus megítélése pozitív. Ezzel párhuzamosan – Nyugat-Európában és Magyarországon is – a házasság időpontja egyre inkább kitolódik, a felek jellemzően szüleiktől és anyagilag is független személyek, akiknek megvannak a saját elképzeléseik, álmaik. Sokan közülük már az esküvőt megelőzően összeköltöztek, és az együtt töltött idő alatt kialakultak közös szokásaik, hobbijaik, amelyek szintén befolyásolják az esküvő helyszínét, idejét, módját.

Csendes eskü a fehér homokon

Az extrém esküvő dédelgetett terve sokaknál végül a klasszikus megvalósítással ér véget. – Valójában elsősorban a ceremónia helyszínét illetően és a dekoráció választásakor szoktak elrugaszkodni a párok. Volt már esküvőnk egy arborétum kellős közepén, de szikla tetején is – meséli Villám Virginia, az Álom Luxuskivitelben esküvőszervezője. Aki viszont külföldre utazik, és a nászút alatt – helyesebben után – házasodik, általában valamilyen egzotikus helyet, tengerparti helyszínt választ.
Találni kifejezetten erre a területre szakosodott utazási irodát, kínálatában a többi között Bali, Mau­ritius, Tahiti, St. Lucia szigetével, de választható grenadai, Trinidad és Tobagó-i, antiguai cél, vagy az igencsak felkapott Seychelle- és Maldív-szigetek is. Utóbbin egy hét akár 2,5 millió forintba is kerülhet az újdonsült házasoknak a helyi hidroplános transzferekkel együtt. A szállodák kínálta esküvői csomagok a szertartás megszervezésével, menyasszonyi csokorral, élő zenével 200 és 500 ezer forint között alakulnak. Ezek az esküvők jellemzően szűk körűek – gyakran még a tanúkat is a rendezvény helyszínéül szolgáló hotel biztosítja –, és sokszor egy itthoni, jóval népesebb afterparty követi őket.

Mások fapados járatokkal vagy autóval is könnyen megközelíthető, de elegáns, európai helyszínre – például az észak-olaszországi Comói-tóhoz – utaznak násznépestül, és akad olyan is, aki még az esküvői fotózás kedvéért is külön utazást szervez a kiszemelt helyszínre – sminkessel, fodrásszal és a fotósstábbal együtt.

Változó színben

A törtfehér és a halvány rózsaszín mellett egyre többen szeretnének piszkosfehér színű ruhát – számolt be az aktuális trendekről a Népszabadságnak Tarjáni Andrea esküvői ruhatervező-készítő. A leendő menyasszonyok általában pontosan tisztában vannak az aktuális nyugat-európai divatirányzatokkal, és követik azokat – legalább a kiegészítők vagy a ruha bizonyos darabjainak kiválasztásakor. A Kínából rendelt – az itthon megvásárolhatónál vagy bérelhetőnél nagyságrendekkel olcsóbb – ruhák esetében szélsőségesek a tapasztalatok. A menyasszonyok egy része néhány tízezer forintért pontosan azt kapja, amit online kinézett és magára képzelt, a többiek viszont kénytelenek egyenesen a kukába dobni a sem fazonban, sem a felhasznált anyagok minőségét tekintve nem megfelelő ruhakölteményt. A lakodalmas esküvők – főként a nagyobb városokban – eltűnőben vannak, helyettük inkább az elegáns, amerikai stílusú menyegző a divat kerti partival. Rendkívül népszerűek a vintage hangulatú, szabadtéri esküvők. A szokások változását mutatja az is, hogy az utóbbi években a vőfélyeket elkezdte kiszorítani a ceremóniamester, a zenekar helyett pedig egyre gyakrabban kérnek DJ-t a párok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.