galéria megtekintése

A világ egyik legsötétebb diktatúrájában üzletelne a magyar állami kereskedőház

14 komment

K. Á.

A keleti nyitás mellett Afrika felé fordítja a tekintetét a milliárdos veszteséget termelő állami cég, és partnerirodát nyitna egyebek mellett a szétesés szélén álló Szudánban is. A magyar külgazdaság figyelme ugyanakkor olyan távoli országokra is kiterjed, mint Argentína vagy Madagaszkár.

A jelek szerint nagy terjeszkedésbe kezdett a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. A csütörtökön megjelent két felhívás után pénteken egy újabb csokorra való partneriroda megnyitásának szándékára derült fény az Európai Unió Hivatalos Lapjából: az állami tulajdonú MNKH összesen hét újabb regionális iroda megnyitásához keres partnert.

A kiírások közül a legmeglepőbb a Szudánba tervezett iroda, hiszen az afrikai ország a legszegényebb államok közé tartozik (a 140. helyen áll az egy főre jutó GDP alapján felállított rangsorban), sőt, az évtizedes polgárháborúk miatt lényegében a szétesés szélére sodródott. Nehéz elképzelni, milyen üzleteket szerezne ott a kereskedőház partnere, bár lehet, elég az a csodálatos összhang, amellyel Magyarországhoz hasonlóan Szudán is Európa nevében vívja a harcot az illegális migráció ellen. A kiírás szerint mindenesetre 86,6 millió forint a négyéves szerződés becsült összege. (Szudán amúgy a világ egyik legsötétebb diktatúrája is. Elnöke, Omar Basir 2009-ben a világ első olyan politikai vezetője lett, aki ellen háborús bűnök miatt vádat emeltek a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon  a dárfúri konfliktusban játszott szerepéért, civilek tíz- és százezreinek államilag irányított kifosztásáért, megerőszakolásáért és meggyilkolásáért.)

Az MNKH emellett nyitna egy afrikai regionális irodát is, amelyhez Botswana, Gambia, Lesotho, Madagaszkár, Malawi, Mauritius, Mozambik, Namibia, a Seychelle-szigetek és Szváziföld tartozna. Ennek üzemeltetője a becsült érték alapján 142 millió forintot kapna. Üzleti szempontból sokkal könnyebben értelmezhetőek az algériai (a szerződés becsült értéke 80 millió forint), argentínai (160 millió), boszniai (106 millió), dél-koreai (142 millió) és kanadai (140 millió) partnerirodák megnyitása.

 

A leírás szerint a partneriroda kiemelt feladata lenne, hogy „olyan kapcsolati hálót alakítson ki és közvetítői tevékenységet végezzen a célországban, melynek révén lehetőség nyílik a magyar vállalkozások releváns technológiáinak, termékeinek bemutatására, értékesítésére". A feltételek nem túl szigorúak, referenciaként elegendő mindkét esetben hétmillió forint értékű, az adott országba irányuló „nemzetközi kereskedelmi tevékenység" felmutatása.

Omar Basir. Dárfúr, virágok, 86 milló forint
Omar Basir. Dárfúr, virágok, 86,6 milló forint
Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters

A Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alatt álló, állami tulajdonú MNKH Zrt. a múlt héten – negyedéves késéssel – tette közzé 2015-ös mérlegét, amelyből kiderül, hogy az exportösztönzésre hivatott cég 5,9 milliárd forint veszteséget termelt, miközben árbevétele 5,6 milliárd forint volt. A kiadások közt a legnagyobb tétel épp a külföldi képviseleti irodák fenntartási költsége, ami tavaly 2,6 milliárd forint volt. A cég azt állítja, tevékenységének köszönhetően jelentősen nőtt partnereinek exportbevétele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.