A Széchenyi Bank helyett fizet az állam

A magyar állam, noha nem felelős, kártalanítja a végelszámolás alá vont Széchenyi Kereskedelmi Banknak azon betéteseit, akiknek a banknál elhelyezett pénze meghaladja az OBA által garantált összeget - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára pénteken az MTI-nek. Orbán Gábor emlékeztetett: az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 30 millió forintig áll helyt az arra jogosultaknak. Az állam a 30 millió forint fölött rész 49 százalékát téríti meg, a Széchenyi Bankban meglévő tulajdoni hányadának megfelelően.

Összesen 3,7 milliárd forintot fognak kifizetni nagyjából száz betétesnek, előreláthatólag január közepéig - mondta az államtitkár. Az OBA nagyságrendileg 12 milliárd forintot fog fizetni az arra jogosultaknak. A betétbiztosítás jellemzően a magánszemélyek és a kis- és közepes vállalkozások betétjeit védi. Nem terjed ki azokra a nagyobb szervezetekre, amelyeknek az átlagosnál jobb a kockázatfelismerő képessége, ilyenek például a befektetési vállalkozások vagy az önkormányzatok.

A kormány azért döntött a kártalanítás mellett, hogy erősítse az állami tulajdonban lévő hitelintézeti rendszerbe vetett bizalmat - mondta az államtitkár. A Magyar Nemzeti Bank december 5-én vonta vissza a Széchenyi Kereskedelmi Bank működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását, mert, mint közölték, az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. A jegybank közölte: az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azért vonta vissza a bank tevékenységi engedélyét, mert a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályoknak, és súlyosan megsértette a felügyeleti hatóság határozatát is.

Az MNB által a Széchenyi Banknál lefolytatott vizsgálat megállapította: a bank tevékenysége valamennyi jelentős területen - így a tőkehelyzetet, az értékvesztések elszámolását, a fedezetek nyilvántartását és értékelését, valamint az informatikai, számviteli rendszerek működését tekintve - súlyos, a prudens működéssel összeegyeztethetetlen helyzetbe került. A banknál zajló negatív folyamatok, a problémás hitelportfólió olyan magas kockázatúak voltak, ami már nem volt kezelhető egyéb felügyeleti intézkedésekkel.
A Széchenyi Kereskedelmi Banknak az MNB tájékoztatása szerint mintegy 1600 betétes ügyfele van, a mérlegfőösszeg alapján számított piaci részesedése a hitelintézeti szektorban mintegy 1,4 ezrelék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.