A számítógépek kis híján bedöntötték a fontot

A modern devizakereskedelem annyira automatizált, hogy szinte magától működik. Az algoritmus elolvas egy újságcikket, és rögtön cselekszik.
Hatalmasat zuhant a font értéke a dollárhoz képest – európai idő szerint – péntekre virradó éjszaka: a távol-keleti piacokon hat százalékos eséssel 1,84 dollárra zuhant a brit fizetőeszköz értéke, ami 31 éve nem látott szint. Az árfolyam hamarosan korrigált 1,23 dollárra, de még így is alatta marad csütörtöki szintnek.

Bár a font a Nagy-Britannia EU-ból történő kilépéséről szóló népszavazás óta gyenge, és ismét nyomás alatt van a Brexit tárgyalások márciusi kezdetének bejelentése miatt, ekkora zuhanásnak nincs igazi oka. A BBC által megkérdezett szakértő szerint egy devizakereskedő algoritmus lehet a hibás, ami egy újsághír miatt kezdett rohamos eladásba.

A Financial Times című pénzügyi lapban jelent meg egy cikk arról, hogy Francois Hollande francia elnök „kemény Brexit-tárgyalásokat" akar, és valószínű, hogy ez beindított egy kulcsszavak alapján dolgozó algoritmust, az pedig láncreakcióhoz vezetett, hiszen más algoritmusok azt látták, hogy esik a font értéke, ami villámgyors összeomláshoz vezetett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.