galéria megtekintése

Példátlan: a sikersportokat is elérte a megszorítás

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 23. számában
jelent meg.

Bruckner Gábor, Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Az Orbán-kabinet történetében először a kormány nem ad a sportnak, hanem elvesz az ágazattól: a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által a múlt héten bejelentett 110 milliárd forintos költségvetési zárolás részeként az esztendő második fél évében összességében hozzávetőleg 2,7 milliárd forintos támogatáshoz nem jut hozzá tizenhat kiemelt sportág szövetsége.

Erről első körben tegnap egyeztetett Simicskó István az érintett sportágak elnökeivel, főtitkáraival: a téma a július és december közötti időszakra tervezett sportfejlesztési programok támogatásának ütemezése volt.

A sportért felelős államtitkár a Népszabadság érdeklődésére azt mondta: az 5,2 milliárdos plusz fejlesztési támogatás nagyjából ötven százalékát zárolják, de éves szinten csak huszonöt százalékot jelent a csökkentés, ami nem érinti sem a strukturális fejlesztések, sem a tervezett sportlétesítmények finanszírozását.

Olyasmi történik most, mint amikor egy gyereket hintáztatnak, egyre gyorsabban és gyorsabban lökik, majd egy hirtelen mozdulattal megállítják

 

Arra, hogy a központi zárolás után milyen szempontok szerint történjen a finanszírozás az év második felében, a MOB, illetve a sportállamtitkárság szakembereiből álló munkacsoport tett javaslatot. Azt mérlegelték, hogy a sportszövetségek milyen ütemezéssel és hogyan teljesítik az általuk vállalt fejlesztési programokat.

A magyar Benkó Barbara a hegyikerékpáros Világkupa női terepversenyén a csehországi Nove Mestóban (MTI/PAP/Grzegorz Momot)

Simicskó István tájékoztatása szerint a forráscsökkentés nem egyenlő mértékű lesz a tizenhat szövetség esetében: a sportlövőknél például nem lesz változás (marad a 48 milliós támogatás a második fél évben is), az úszószövetség esetében minimális mértékben, míg a kerékpárosoknál több mint a felével csökken a támogatás. Az államtitkár szerint a sportfejlesztési koncepciókban foglalt programok megvalósulásának „lassulásáról van csak szó”, januártól ugyanolyan lendületes lesz ezek finanszírozása, mint eddig.

A kormány egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy a 2014-től 2020-ig tartó időszakban 135 milliárdos támogatást nyújt 16 kiemelt sportágnak (asztalitenisz, atlétika, birkózás, evezés, cselgáncs, kajak-kenu, kerékpár, korcsolya, ökölvívás, öttusa, röplabda, lövészet, tenisz, torna, úszás, vívás). Simicskó István a múlt év októberében azt közölte: „A kiemelt sportágak fejlesztését támogató program tervezhetővé és kiszámíthatóvá teszi a magyar sport fejlődését, így garantált az eredményesség fennmaradása.”

A tizenhat érintett sportági szervezet közül a Magyar Kerékpársportok Szövetsége a leginkább kárvallottja a tegnapi bejelentésnek. Érdeklődésünkre Katona Kálmán elnök elmondta, a decemberig eredetileg beígért összegnek csupán a 22 százalékát kapják meg.

– Mi mást tehetnénk, reménykedünk benne, hogy a megkezdett sportágfejlesztési programjainkat csak szüneteltetnünk és nem megszüntetnünk kell. Egy biztos: azoknak az iskoláknak a vezetői, diákjai mélységesen csalódottak lesznek, amelyekkel nemrégiben együttműködési megállapodást kötöttünk – közölte Katona.

A negatív rangsor második helyén az évek óta minden szinten szekérderéknyi érmet szállító kajak-kenu áll. A vizes szakág esetében százötvenmillió forint zárolását jelentették be, ami 69 százalékos kurtítást jelent.

Baráth Etele, a sikersportág első embere mindenekelőtt azt hangsúlyozta: – Nyomatékosítani kell, hogy a kiemelt támogatások zárolásáról van szó, vagyis olyan pluszösszegeknek a megvonásáról, amelyek korábban nem álltak a magyar sport rendelkezésére. Ezzel együtt megdöbbentünk a hír hallatán, hiszen egy nappal az után értesítettek bennünket a döntésről, hogy Szegeden az U23-as és ifjúsági világbajnokságon csupán aranyéremből tízet szereztek a versenyzőink.

– Valami olyasmi történik most, mint amikor egy gyereket hintáztatnak, egyre gyorsabban és gyorsabban lökik, majd egy hirtelen mozdulattal megállítják. Ő meg kiröpül a hintából... Fogalmunk sincs arról, hogy mi lesz azokkal az utánpótlás-nevelő edzőkkel, akiket éppen a pluszforrásoknak köszönhetően vontunk be a fejlesztési programunkba, egyáltalán arról, hogy hová vezet a mostani helyzet. Bár azzal nyugtatnak minket, hogy csupán zárolásról van szó, és a most megvont pénzekhez később hozzájuthatunk, én bő másfél évtizedes politikusi múlttal a hátam mögött azt mondom: olyan esetre nem emlékszem, hogy amit egyszer zároltak, azt később feloldották volna – mondta Baráth Etele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.