galéria megtekintése

Pénzüket féltik a bebukott brókercég ügyfelei

7 komment

NOL

A jegybank és a tőzsde is felfüggesztette a Quaestor Értékpapír tevékenységét, miután hétfőn a csoportot kötvénykibocsátásokkal finanszírozó Quaestor Financial Hrurira csődöt jelentett és az államhoz fordult segítségért. A brókercéghez felügyelőbiztost rendeltek ki. Az ügyfélszolgálatoknál sorok állnak; pánik nincs, de az emberek féltik a pénzüket.

Részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB); a jegybank még kedden kirendelhet egy felügyeleti biztost az intézményhez.

Megrohamzoták a Quaestor irodáit
Megrohamozták a Quaestor irodáit
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A közlemény szerint az MNB a cégnél hétfőn indított célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt, ezért függesztette fel részlegesen a Quaestor tevékenységi engedélyét. A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat – írja az MNB.

 

A felügyeleti biztos kirendeléséről a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa hoz döntést. Ha ilyen születik, a biztos már kedden átveheti az intézmény irányítását az igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelő működésről. Az intézkedések hatálya alatt – a szabálytalanságok tisztázása érdekében – az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig érvényesek. Az MNB tájékoztatta az illetékes nyomozó szervet – közölte a jegybank.

Szijjártóék szakítottak

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azonnali hatállyal felbontja a szerződéseket a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel – közölte a tárca kedden az MTI-vel. Mint írták, a Quaestor csoport hétfő esti bejelentése nyomán a minisztérium azonnali hatállyal felbontja az isztambuli kereskedőház, valamint a moszkvai vízumközpont üzemeltetésére vonatkozó szerződéseket a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel.

Ügyfelek várakoznak a Quaestor V B. kerületi, Báthori utcai irodájánál
Ügyfelek várakoznak a Quaestor V. kerületi, Báthori utcai irodájánál
Kovács Tamás / MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden egy más témában tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: azért mondták fel a szerződéseket, mert már nem látták biztosítottnak a moszkvai vízumközpont és az isztambuli kereskedőház zavartalan működését.

'Pánik az értékpapírpiacon'

Hétfőn a Quaestor Financial Hrurira Kft. csődöt jelentett. "A Buda-Cash-botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését – indokolt a cég. Hozzátették ugyanakkor, pénzzé tehető eszközeik fedezetet nyújtanak az ügyfelek követelésére.

"A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit. (A Quaestor csődjéről itt olvashatnak bővebben.)

A tőzsde is felfüggesztette a Quaestort

A jegybank keddi lépése után a Budapesti Értéktőzsde felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. kereskedési jogát. A Quaestor sem a részvény, sem a származékos szekcióban, sem a külföldi részvények kereskedésére létrehozott piacon nem kereskedhet keddtől. (A tőzsde lépéséről itt írtunk bővebben.)

Az ügyfelek féltik a pénzüket
Az ügyfelek féltik a pénzüket
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Sorok kígyóznak a Quaestor-irodák előtt

A Quaestor nem minden irodája nyitott ki kedden reggel Győrben. A belvárosi fiók előtt húsz-harminc ember várakozik, őket egyesével engedik be a biztonsági őrök. Pánik nincs, de az emberek féltik a pénzüket. (Hajba Ferenc riportját itt olvashatják.)

falseKovács Tamás / MTI

Ügyfeleit nyugtatja a Quaestor utazási irodája

Nem okoz problémát a QuaesTour Utazásszervező és Utazásközvetítő Kft. tevékenységében, hogy csődöt jelentett a Quaestor Financial Hrurira Kft., illetve az, hogy a jegybank részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét – nyugtatja ügyfeleit az utazási iroda. (Részleteket itt olvashatnak.)

Durva kötelezettségek a Quaestor anyavállalatánál

A cégbírósági bejegyzések szerint egy lichtensteini cég a legnagyobb tulajdonos a Quaestor-csoport zászlóshajójában, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nél. Tarsoly Csaba neve is fellelhető a tulajdonosok között. A mérlege szerint durva kötelezettségek terhelték a cégek. (Tovább a teljes cikkre: >>>)

Felügyeleti biztos irányítja a brókercéget

Felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez a Magyar Nemzeti Bank. (Kedd délutáni közleményüket itt olvashatják.)

„Honnan ígérget Tarsoly, Budapestről vagy már Baliról?!"

„A Magyar Nemzeti Bank (...) a QUAESTOR ÉRTÉKPAPIR Zrt. tevékenységi engedélyét 2015. március 10. napjával felfüggesztette." Ez a felirat fogadja a társaság belvárosi, a Parlamenttől kőhajításnyira lévő fiókjának ajtaján azokat, akik megtakarításukért aggódva, némi információ reményében próbálnak bejutni a cég irodájába. Boda András riportját itt olvashatják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.