galéria megtekintése

A független brókerpiac durva arányban érintett a botrányban

6 komment


F. Szabó Emese
NOL

A brókerbotrány és a csődöt jelentett kötvénykibocsátó összességében nem dönti romba a hazai befektetői piacot, a szűkebb szektorra nézve azonban katasztrofális a kép: a brókercégek mérlegfőösszegét tekintve 40 százalékot tesz ki nagyjából az érintettség. Ez a jegybank mellett komolyan felveti a könyvvizsgálók felelősségét is.

A teljes befektetési piacra nem lesz tartósan hatása a mostani bróker- és kötvénybotránynak, a teljes megtakarításnak ugyanis csak egy csekély része került veszélybe: összesen ötezermilliárd forint van befektetési alapokban, s ezek a pénzek biztosan meg is vannak – mondta Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezetője. Ehhez képest

a most elúszott vagy komoly veszélybe került megtakarítás a teljes befektetési alapok által kezelt vagyon kevesebb mint öt százaléka. A befektetési alapok megbízhatóak.

Azt azért érdemes hozzátenni, hogy csak a brókercégeket nézve a helyzet nem ennyire rózsás: a legfrissebb mérlegadatok szerint a Buda-Cash eszközeinek és forrásainak értéke meghaladta a 15 milliárd forintot – persze ki tudja, ehhez képest mi volt a valóság. A Hungária Értékpapír Zrt. nem volt nagy szereplő, a most felfüggesztés alatt álló Quaestor Értékpapír-kereskedelmi Zrt. pedig több mint tízmilliárd forint forrást és eszközállományt mutatott ki.

 

Ehhez képest a két nagy, még álló brókercég 40 milliárd forint körüli mérlegfőösszeggel rendelkezhet – a tavalyi beszámolók szerint a Concorde Értékpapír Zrt. 23, az Equilor 12 milliárd forintot mutatott ki, ez bizonyosan nőtt 2014-ben. Vagyis a piac a brókercégek eredményei, nagysága arányában jelentős mértékben érintett az ügyben.

Ez nem azt jelenti természetesen, hogy a kezelt vagyon ilyen arányban lenne veszélyben – a hiány, csalás, ahogy nevezzük, eredménye százmilliárd forint körüli, ez a teljes befektetési állománynak tört része. Ugyanakkor a bennragadt megtakarításoknak majd más helyet kell találni.

A könyvvizsgálói jelentések mind ugyanazt a sablonszöveget tartalmazták
A könyvvizsgálói jelentések mind ugyanazt a sablonszöveget tartalmazták
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Arról el lehet merengeni, hogy a felügyelet – illetve most már az MNB – vajon megfelelő alapossággal vizsgálódott-e. Annyit lehet tudni, hogy az újabb vizsgálatok brutálisan részletesek és szigorúak, a jegybank szerint az új módszerek is nagyban javítják a szabálytalanságok kiszűrését. Az MNB szigorítani javasolja a kötelező vizsgálatokra vonatkozó szabályozást: a mostani öt helyett két-három évente lehetne kötelező az átfogó vizsgálat – persze ma is lehet sűrűbben ellenőrzést tartani.

Magyarázatot kellene adni

– Valami nagyon nincs rendben az Alkotmányvédelmi Hivatal háza táján, ha sorra borulnak be a brókercégek úgy, hogy a hivatal nemhogy megelőző lépéseket nem tudott tenni, és nem is tett, de minden arra utal, hogy még csak előrejelzést, figyelmeztetést sem küldött a kormánynak – szögezte le újságírók előtt Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista elnöke egy szerdai háttérbeszélgetésen. Molnár emlékeztetett rá, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalnak törvényben előírt kötelezettségei vannak a gazdaságbiztonság területén. Márpedig az egymást követő százmilliárdos brókercég-beborulások könnyen megingathatják az embereknek a hazai pénzügyi rendszerekbe vetett hitét, bizalmát. Annak pedig szerinte beláthatatlan következményei lehetnek, ha az emberek megtakarításaik, befektetéseik elvesztésétől tartva, megrohannák a bankokat.

Molnár úgy vélte, épp ezért a kormánynak és az MNB-nek a hazai befektetők és betétesek megnyugtatása lenne a legfontosabb feladata, amihez az kell, hogy az emberek lássák, ami az eddig beborult brókercégeknél történt, nem ismétlődhet meg máshol. Molnár szerint az AH illetékeseinek a szakbizottság előtt kell majd magyarázatot adniuk, hogy miért nem vették észre a milliárdos hamisításokat, csalásokat, sikkasztásokat, s hogy mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy ez ne ismétlődhessen meg. (F. Gy. A.)

Kérdés az is, hogy elegendő-e az ellenőrző hatóság szigorúbb fellépése. Hiába alkalmazza ugyanis a jegybank akár a spanyol inkvizíció módszereit, ha a rendszerben nem működik jól az önkorlátozó reflex. Az ügyek kapcsán ugyanis nemcsak az ellenőrzés szempontjából merülnek fel felelősségi kérdések. A brókercégek mind kötelezettek voltak könyvvizsgálatra, ám a könyvvizsgáló soha semmi gondot nem talált. A lapunk által áttekintett könyvvizsgálói jelentések mind ugyanazt a sablonszöveget tartalmazták:

az adatok megfelelnek a valóságnak, sem visszaélést, sem szabálytalanságot nem tárt fel a könyvvizsgálat.

Érdekes képet mutat a brókerházak által alkalmazott könyvvizsgálócégek mérete – itt nem vettük figyelembe a bankokhoz kapcsolódó brókercégeket. Az látszik, hogy a Concorde-on kívül, amely a Deloitte-tal vizsgáltatja a könyveit, egyetlen brókercég sem dolgozott a nagyokkal. A hárommilliárd forint értékű befektetést forgató Codex Zrt. vett igénybe még nagyobb céget, az Audit Service a maga 200 millió forint árbevételével és 16 alkalmazottjával így sem fér a top tízbe.

A 15 és 12 milliárd forint pénzt és eszközt kezelő Buda-Cash és Equilor könyvvizsgáló cégei egy-egy alkalmazottal működnek, ráadásul a két bedőlt cég, a Buda-Cash és a Hungária ugyanazt a könyvvizsgálót bízta meg. A Quaestor csoport könyvvizsgálója a maga 39 millió forint bevételével és hat alkalmazottjával sem a nagyobb cégek között van. Itt különösen érdekes lesz a könyvvizsgáló felelőssége, hiszen a gyanú szerint 150 milliárd forint extra kötvénykibocsátást valahogyan meg kellett jeleníteni – vagy el kellett tüntetni.

A legkisebb könyvvizsgáló céget az egyik legkisebb brókercég, a Random Capital bízta meg, egy alkalmazottas könyvvizsgálója mindössze kilencmillió forint bevételről számolt be tavalyi mérlegében. Mindez nem jelenti azt, hogy ezek a könyvvizsgálók nem jó szakemberek, kérdés azonban a fejlemények tükrében, nyújt-e garanciát bármire is egy másfél oldalas sablonszöveg aláírással, pecséttel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.