Origo-botrány: Trollok lepték el a Telekom oldalait

Már a Deutsche Telekom Facebook-oldalán is küzdenek a magyar sajtószabadsággal, az adminisztrátorok egyelőre csöndben tűrik a trollok rohamát. A tiltakozók már a német kancellár oldalát is bekínálták.

Gyűrűzik az Origo-botrány: már a német Deutsche Telekom ügyfelei is értesülhettek arról, hogy egyes feltevések szerint politikai nyomásra távolították el az Origo főszerkesztőjét, Sáling Gergőt. Bár tegnap a Magyar Telekom kiadott egy közleményt, amelyben cáfolta, hogy beleszólt volna a százszázalékos leányvállalata ügyeibe, s egyben deklarálta, hogy az Origo függetlenségének biztosítása a cég menedzsmentjének felelőssége, ez nemigen hatott meg senkit.

Az Origóval szolidarizáló, a hírportálra gyakorolt állítólagos pressziók ellen tiltakozó és sajtószabadságot követelő kommentelők özönlötték el a hírportál magyar tulajdonosa - a Magyar Telekom - és annak német anyacége, a Deutsche Telekom közösségi oldalát is.

A német tulaj 45 ezer fős Facebook-oldalára és a magyar leányvállalat 260 ezres rajongói oldalára is százával posztolják a felháborodott bejegyzéseket. Gyakorlatilag "széttrollkodták" mindkét oldalt, az adminisztrátorok bármiről is posztolnak, a válaszolók többsége magyarul, németül vagy angolul szidalmazza a tulajdonosokat az Origo ellehetetlenítése miatt. Visszatérő sérelem, hogy a Telekom lepaktált az Orbán-kormánnyal, utóbbit - vagy mindkettőt - többen diktatúrának minősítették (egy kis ízelítő: "Telekom=Fidesz=Diktatur", avagy némileg cizelláltabban: "Nem szégyellik magukat, hogy egy diktatúrával kollaborálva nyerészkednek?"). A legtöbben a 444.hu-n megjelent, az Orbán-kormány és a Deutsche Telekom közötti megállapodást boncolgató cikket, illetve annak angol fordítását posztolják a távközlési cégek közösségi oldalaira, teljesen függetlenül attól, hogy éppen miről társalognak az oldal rajongói, vagy milyen terméket próbál éppen rájuk sózni a cég (a cikk vírusként terjed a neten, péntek délutánig több mint 5 ezren osztották meg). A trollkodásban jelentős tapasztalatokkal rendelkező Magyar Kétfarkú Kutyapárt is beszállt a buliba: a Deutsche Telekom közösségi oldalán gratuláltak az Origo főszerkesztőjének eltávolításához, arra kérve őket, hogy esetleg kirúgnák-e a miniszterelnökünket is.

A magyar "rajongói" oldalon is válogatott átkokat szórnak a kommentelők a tulajdonosok fejére. Sokan a márciusi ifjak követeléseit idézik, az egyik kommentelő pedig azt írta, előtte a Telekom csoport most szépen leírta magát, "Hát ennyit számít Németországban is a sajtószabadság, vagy ha üzletről van szó, akkor ettől egy ilyen "kaliberű" országban, mint Magyarország, már el lehet tekinteni??!" Szintén sokan osztották meg az oldalon a jövő hétfőn tartandó szimpátiatüntetés Facebook-eseményét (amire egyébként péntek délelőttig közel kétezren jelezték részvételüket).

Az Origo körül kirobbant botrány miatt már a Telekom termékeinek, szolgáltatásainak bojkottálására felszólító oldalak is alakultak - például itt, itt és itt, egyelőre minimális tagsággal. A bojkott-oldalak egyikén közzétettek egy levelet, amelyben egy Telekom-előfizető felmondja szerződését - még a SIM kártyáját is mellékelte -, mondván egyetlen forintot sem kíván olyan cégnek fizetni, amely "üzleti alkuk tárgyává teszi a magyar sajtószabadságot".

A tiltakozók végül „megtalálták" Angela Merkel német kancellár Facebook-oldalát is: többen ott is posztolták a 444.hu cikkének német fordítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.