A NAV csinálhatja majd helyettünk a bevallást 2017-től

Az Államreform Bizottság bugyraiban olyan javaslat készül, amely lehetővé tenné, hogy 2017-től az adóhatóság készítse el helyettünk szja-bevallásunkat.

Az Origo információi szerint pontos döntés még nem született, de dolgoznak a kérdésen, s ez a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint is remek ötlet. A tervezet szerint a NAV-nak 2017-ben már képesnek kell lennie arra, hogy elkészítse a 2016-os bevallást.

Azért ez nem lesz egyszerű feladat. Jelenleg is van lehetőség arra, hogy a NAV készítse a bevallást, ám ez csak akkor lehetséges, ha az adózónak semmilyen más jövedelme nincs a munkabérén kívül. Ha már fizet árfolyamnyereség-adót, ha egyéni vállalkozó, ha kiadja a lakását, már nem látja a rendszer az egészet egyben. Mindazonáltal több mint 300 ezren már élnek ezzel a lehetőséggel. Összesen 4,4-4,5 millió magánszemély nyújt be bevallást évente.

A javaslat arra az elvre épül - s e szerint működik a mostani egyszerűsített bevallás is - hogy a rendelkezésre álló adatok alapján összeállít egy feltételezett bevallást, amelyet megküld az adózónak. Ha  ezzel egyetért, nem kell csinálnia semmit, ha kiegészítené, akkor meg ezt jelzi. Fontos, hogy a felelősség nem változik: ha kiderül, hogy nem volt rendben az egyszerűsített bevallás, mert hiányzott belőle néhány tétel, a magánszemély ugyanúgy fizetheti a bírságot, mintha ő készítette volna a bevallást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.