A Mol-vezetők keresnek a legjobban

A nyilvános adatok szerint a Molnál vihettek haza a legtöbbet a tőzsdén szereplő társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai e minőségükben.
A Mol és az OTP Bank honorálja a legbőkezűbben igazgatósági, felügyelőbizottsági tagjait, ám tiszteletdíjaik így is aprópénznek számítanak havi béreikhez, részvényjuttatásaikhoz képest - írja a Világgazdaság.

Mintegy félmilliárd forint értékben díjazta a tavaly több mint kétszázmilliárd forint nettó veszteséget elérő Mol huszonhárom vezető tisztségviselőjét 2015-ben. Tizennégy igazgatósági tag 124,5 milliót, a felügyelőbizottságot alkotó kilenc fő pedig 116 milliót kapott. Az igazgatósági tagok között több mint 12 ezer, a tavalyi évzáráskor összesen 172 millió forintot érő Mol-részvényt is szétosztottak, amihez kapcsolódóan további készpénz is járt.

A legtöbbet mindhárom kategóriából az alelnök, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kapta. Ezzel Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját is megelőzte. Igaz, utóbbi főállású menedzserként havi bért is eltehet. Ennek összege nem nyilvános, de a Világgazdaság által megkérdezett szakértők szerint egy Mol- vagy egy OTP-szintű társaságnál havi bruttó 5-10 millió forint között szórhat az első számú vezető fizetése.

A tőzsdei társaságok közül a Mol a legbőkezűbb vezető tisztségviselőihez. Rajta kívül csak az OTP juttat részvényeket is igazgatóságának, pontosan nem ismert árkedvezménnyel.

Marie-Theres Thiell az Elmű és az ÉMÁSZ elnöki tisztsége után is felveheti javadalmazását, amivel megelőzi a Magyar Telekom és a Richter igazgatósági elnökeit is. Az Enefi Energiahatékonysági (korábban RFV és E-Star) Nyrt.-t megalapító Soós Csaba évekkel ezelőtt dollárban rögzíttette juttatásait, így sokat nyert a deviza erősödésén. Kilenc társaság – Altera, ANY, BIF, CIG, FHB, Forrás, Konzum, Masterplast, Visonka – nem adott tiszteletdíjat vezető tisztségviselőinek, vagy azok önként lemondtak honoráriumukról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.