A MNB büntetőfeljentést tett a Széchenyi Bank ügyében

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-nél történt, a jegybank álláspontja szerint bűncselekmények gyanúját felvető események miatt.
Az MNB kedden az MTI-vel közölte, a büntető törvénykönyv előírásaiba ütköző hűtlen kezelés, hanyag kezelés, illetve további pénzügyi visszaélésekre utaló, büntetőjogilag értékelhető cselekmények gyanúja miatt fordultak a nyomozó hatósághoz.

Közleményében a jegybank felidézi, hogy a Pénzügyi Stabilitási Tanács 2014. december 5-én azért vonta vissza a Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét, mert a bank működése számos ponton nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, és súlyosan megsértette a felügyeleti hatóság határozatát is. A bank további működése veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit, illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését.

A Széchenyi Bank végelszámolás alatt áll, betéteseit az Országos Betétbiztosítási Alap, illetve az állam kártalanította.

A jegybank a Széchenyi Bank engedély-visszavonását követően indított – még folyamatban lévő – személyi felelősségre vonatkozó vizsgálata során döntött a feljelentés megtételének szükségességéről. Az MNB a nyomozó hatóság számára konkrét problémás tranzakciókra, bankvezetői intézkedésekre vonatkozó adatokat, információkat is rendelkezésre bocsátott – közölték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.