galéria megtekintése

A Mátyás-templomba is benéz a Google Street View

A tokaji borvidéket és az Operaház belsejét is megmutatja a Google Street View szolgáltatása, miután egy sor érdekes, autóval nem megközelíthető helyet lefotóztak hátra szerelt kamerákkal.

A Mátyás-templom és a Dohány utcai Zsinagóga belső terei, az Operaház nézőtere, királyi díszpáholya, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék szőlőhegyei, az Egri vár, a Hollókői vár, a Halászbástya és a Budai várnegyed, a Művészetek Palotája, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed – utóbbi felsorolás csak egy része azoknak a helyeknek, amelyek immár láthatók a Google Streetview szolgáltatásban.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ezeken kívül több tucat más történelmi, turisztikai és kulturális szempontból fontos magyarországi helyszínt fotózott le a Google olyan emberek segítségével, akiknek a hátára szereltek egy 3D panoráma kamerát. Így Magyarország különleges helyeiből a korábbiaknál több és aktuálisabb fényképeken kaphatnak ízelítőt a virtuális turisták. Május elejétől pedig újra fényképezni fognak a Street View munkatársai az országban – derül ki az amerikai óriás közleményéből.

 

Magyarország autóval bejárható részein tavaly áprilistól lehet virtuális sétát tenni a Street View-ban, augusztusban pedig a Google szakemberei speciális berendezésekkel – hátizsákkal, "zsúrkocsival" – kezdtek el képeket készíteni a kocsival nem megközelíthető helyekről. A Google operátora a 18 kilogrammos hátizsákra erősített, 15 objektívből épített speciális fényképezőgéppel készíti a panorámaképeket. A zsúrkocsira rögzített kamera a belső terek, termek, folyosók fotózásában volt segítségére.

Most, hogy ezeket a képeket "beépítették" a szolgáltatásba, az internetes "turisták" beléphetnek a Mátyás templomba, körbenézhetnek a Dohány utcai Zsinagógában és annak udvarán is, a Magyar Állami Operaházban helyet foglalhatnak a királyi díszpáholyban, találkozhatnak a Fővárosi Állat- és Növénykert fókáival, egyik elefántjával, túrázhatnak Tokaj szőlőföldjein, de akár a Hollókői vagy az Egri várban is sétálhatnak. Az ország különleges helyszíneit bemutató fotózás szakmai partnere a Magyar Turizmus Zrt. volt.

Az Operaház belülről

A Google panorámafotósai hatalmas adatbázist hoztak már össze. Az összes kontinenst érintve a világ 55 országában több mint 8 millió kilométert fotóztak végig. Az autóval készült felvételek mellett olyan különleges helyszínekről készítettek eddig hátizsákkal, triciklivel vagy zsúrkocsival Street View fotókat, mint a pompeji romok, a világ legmagasabb épületének számító dubai Burj Khalifa, a varázslatos tájairól ismert Grand Canyon, vagy éppen a Stonehenge. 

A Google Térképet a világon havonta több mint 1 milliárdan használják. A felhasználok céljai igen változatosak: van aki ezen a szolgáltatáson keres magának úticélt, látnivalót, útvonalat vagy üzleteket, de az iskolai földrajz és történelem órák oktatási segédeszközeként is "szerepelt" már. A céghez beérkező tapasztalatok azt tükrözik, hogy a szolgáltatás alkalmas a vendégek, turisták érdeklődésének felkeltésére is. A pompei romokat kezelő intézmény például 25 százalékos forgalomnövekedésről számolt be azután, hogy a Street View képek megjelentek a világhálón.

A szolgáltatás fejlesztésének, gazdagításának következő állomásaként egyébként a Google autói május elejétől újra fényképezni fognak több magyarországi városban, például Budapesten, Siófokon, Debrecenben, Szegeden és Székesfehérvárott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.