galéria megtekintése

A legszegényebbeket fenyegeti az Orbán-kormány terve

11 komment


Marnitz István

A Mátrai Erőmű volt vezetője szerint nem feltétlenül lehetséges és nem is észszerű a jelenleg legolcsóbb lakossági tüzelőanyag, a lignit értékesítésének betiltása. Kétséges, hogy az érintettek ki tudják fizetni a – feltehetően drágább – más megoldásokat.

A lignit jelenleg a legolcsóbb lakossági tüzelőanyag. Igaz, hogy egy családi ház télirevalójával akár egy teherautót is tele kell pakolni, ám ennek ára még így is csupán néhány tízezer forintra rúg. A kereslet a tüzelőanyag iránt 2008-ban, a gazdasági válság kezdetekor élénkült meg, ráadásul a hazai barnaszénbányák bezárása is a lignit felé fordította a szénnel fűtő mintegy 100 ezer háztartás figyelmét. A kezdetben évi ­40-50 ezer tonnás értékesítésük mára évi 300 ezer tonna fölé nőtt.

Valaska József, a Magyar Bányászati Szövetség felügyelőbizottságának elnöke, a Mátrai Erőmű volt vezetője éppen ezért nem tartja sem feltétlenül lehetségesnek, sem ­észszerűnek a lakossági lignitértékesítések betiltását. Néhány ­hete Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Sallai R. Benedek LMP-s honatya kérdésére adott parlamenti válaszából derült ki, hogy a lakos­sági lignitértékesítést betiltó kormányrendelet-tervezet immáron a közigazga­tási egyeztetés szakaszában tart. A Levegő Munkacsoport üdvözölte az elképzelést.

Valaska József tudomása szerint alacsony fűtőérték alatt, egyszersmind magas – akár hétszázalékos – kéntartalom felett tiltanák be a lignitárusítást. Ehhez képest a Mátrai Erőmű jó minőségű, kilogrammonként legalább 8-9 ezer kilojoule-os, másfél százalék kö­rüli kéntartalmú lignitet értékesít. Ha viszont a szabályt végül ezekre az értékekre állítanák be, az nagymértékben befolyásolná a tűzifa-árusítást: a vizesebb fa fűtőértéke ugyanis már közelít ehhez. Ráadásul a jogszabályi határok mentén szerinte – pél­dául tisztítással – akár a szárazabb fára jellemző szintig is emelhető a lignit fűtőértéke.

 

Valaska József szerint nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a lignit jelenleg 50-80 ezer család – több százezer ember – fűtését biztosítja. Ehelyett más tüzelőanyagot kellene biztosítani számukra. Kérdés, ezt meg tudják-e fizetni. Ráadásul az újfajta tüzelők könnyen tönkretehetik a lignitre kialakított fűtőberendezéseket. Az elnök politikai szempontból sem feltétlenül tartaná szerencsésnek, ha – mint a parlamenti válaszból kiderül – e kört épp a választások előtt szembesítenék a tilalommal. A döntés ezen túlmenően félezer fuvaros, azaz lényegében ugyanennyi család megélhetését veszélyeztetné.

Lignitkitermelés a Mátrai Erőműben. Eltérítenék a vásárlókat
Lignitkitermelés a Mátrai Erőműben. Eltérítenék a vásárlókat
Gál Gábor

Rá­adásul alighanem csak a feketegazdaság burjánzásához vezetne, ha cégeket továbbra is kiszolgálhatnának, hiszen a továbbértékesítés csatornáira már nincs rálátásuk. Nem elképzelhetetlen, hogy ilyenkor látszólag feljavított minőségű, valójában környezetszennyezőbb lignit kerülne a lakossághoz.

Valaska József szerint kétségtelenül zavaró a lakossági lignittüzelés jellegzetes, szúrós szaga, de a közlekedésből, különösen a dízelüzemanyagból a levegőbe kerülő por sokkal inkább káros az egészségre, mint a lignité.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.