A kokások a startupokat szerették

A magyar kockázati- és magántőkepiac tavaly, 107 befektetésen keresztül 96 hazai vállalat összesen 54,9 milliárd forint értékű befektetésben részesült – derül ki a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) legfrissebb jelentéséből. A kockázatitőke-ügyletek átlagos mérete 170 millió forint, míg a magántőke-befektetések nagysága átlagosan 4,8 milliárd forint volt. A legnagyobb öt tranzakció csaknem a 70 százalékát érte el az összes befektetett tőkének. E tranzakciók 77 százalékban az év utolsó negyedére koncentrálódtak.

A befektetett összeg 94 százalékát új befektetési célpontokra költötték, a fennmaradó hat százalék folytatólagos tőkeinjekciók formájában érkezett korábbi befektetésekbe – írja az egyesület közleménye. Miközben a legnagyobb összegű befektetések a magántőke-befektetések növekedési, illetve kivásárlási szakaszban lévő cégeibe áramlottak, a legnagyobb számban (55 tranzakció) startupokba fektettek be a kockázatitőke-alapok.

A közlemény idézi Zsembery Leventét, a HVCA elnökét, aki elmondta: az előző évek passzivitása után mind a tranzakciók számát, mind a befektetések összértékét tekintve felélénkült a magántőkepiac, ami azért fontos, mert a kockázatitőke-finanszírozásban részesült cégek számára ez az egyik legkézenfekvőbb továbblépési lehetőség. Az összes tőkebefektetés 44 százaléka irányult az üzleti és ipari szolgáltatások szektorába, míg további 29 százalékot az energetikával, valamint környezeti projektekkel foglalkozó cégekbe fektettek be.

Piaci becslések szerint a befektetett tőke 43 százalékát, 23,7 milliárd forintot 11 magántőkealap biztosította. További 36 százaléknyi összeget, 19,6 milliárd forintot teljes mértékben kormányzati alapok adtak 36 cég számára. E befektetések között többnyire startupok szerepelnek, ám ezek az alapok képviseltetik magukat az egymilliárd forint feletti tranzakciók között is. A harmadik csoportot a magánbefektetők és az Európai Unió által társfinanszírozott Jeremie-alapok képezik. Tavaly 19 Jeremie-alap összesen 11,6 milliárd forintot invesztált 48 társaságba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.