galéria megtekintése

A kisvasút totális bukás, de Orbán már a következő nagy dobásra készül

49 komment


Baksa Roland

Másfél hónappal azután, hogy zömében uniós forrásból, közel 900 millió forint felhasználásával megépült és elindult a Felcsút és Alcsút­doboz közötti kisvasút, újabb lendületet vesznek a környékbeli turizmusélénkítési elképzelések.

Bár a kisvasút eddig totális bukásnak bizonyult, egyszázalékos kihasználtsággal működik, a házzal Felcsúton is rendelkező Orbán Viktor miniszterelnök ráütötte a pecsétet arra, hogy több mint négyszer ennyi pénzből megtolják az Etyek–Bicske–Tarján bicikliút és az Etyeki Gasztrosétány projektjét – figyelt fel rá a Népszabadság.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

A napokban megjelent kormányhatározat úgy rendelkezik: 2,275 milliárd forintot szánnak a szóban forgó kerékpárút terveinek elkészítésére, az első ütemre és a kapcsolódó fejlesztésekre, valamint a gasztrosétány első ütemére. Ezen túl mindkét projekt második ütemére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek elő kell kerítenie további 1,441 milliárd forintot.

 

Ha megépítik a 20-25 kilométeres kerékpárutat (időpontot nem tartalmaz a kormányhatározat), azzal el tudnák érni az európai fő kerékpárút-hálózatot, egyben tudnának csatlakozni – Etyeknél – a Budapest–Balaton bringaúthoz is. Utóbbi megépítését egy éve határozták el. De a környék igencsak jól el lesz látva bicikliutakkal: egy olyan bringaútnak csak a tervezésére adtak csaknem 100 millió forintot tavaly év végén, amely Bicskéről indul, néhány más település mellett Felcsút és Alcsútdoboz érintésével Pázmándon keresztül (Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd bekötésével is) a Velencei-tóig tart.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A gasztrosétányt Etyek Újhegy részén alakítanák ki, de közművesítésre és útfejlesztésre is telne a pénzből.

Igazából ezzel a kabinet áldását adta a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elképzeléseire – amelyet többedmagával pár hete Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő ismertetett Etyeken. A politikus egyben Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos is. Látogatóközpont építése és az etyeki sváb ház felújítása is a tervek között szerepel, az etyeki munkálatoknál az első ütem befejezését 2017 nyarára tették.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.