A héten Kínára figyel a világ

Az elmúlt negyedévben bőven hét százalék felett bővülhetett a második legnagyobb gazdaság.

Fontos hazai adatoknak szűkében leszünk a héten. Az ipari termelés májusi részletes adatait ma teszi közzé a KSH, de ahhoz kisebbfajta csoda kell, hogy a tavalyit 9,6 százalékkal meghaladó hazai kibocsátás motorjaként ezúttal ne a járműipart nevezze meg. A statisztikában az ipar megrendelésállományának alakulása okozhat izgalmakat, kérdés, hogy a nyugat-európai konjunktúra átmenetinek tekinthető elerőtlenedése mennyire jelenik meg a számokban.

A még mindig a tavaly zárult uniós költségvetési ciklus utolsó pillanatban lehívott forrásaiból táplálkozó építőipar teljesítményéről kedden tudhatunk meg többet. A márciusi 34,2 százalékos csúcsról lassan ereszkedik az ágazat bővülési tempója, de a két számjegyes és a kettessel kezdődő májusi adat ellen nem nagyon érdemes fogadni. A bérek májusi alakulásáról pénteken kijövő adatnál is az a nyitott kérdés, hogy maradt-e a 4,1 százalékos bővülési ütem, illetve a bruttó átlagbér átlépte-e végre a 240 ezer forintos küszöböt.

A fontos, piacmozgató hírek ezúttal külföldről érkeznek. Amerikában is közzéteszik az építőipari statisztikát, ott a lakásépítések alakulása a gazdaság egészségi állapotának egyik fontos fokmérője. Dunai Gábor, az OTP elemzési központjának munkatársa szerint a májusi, meglepő csökkenést mutató számokban most korrekció következhet be, így mind a kiadott építési engedélyeknél, mind az induló lakásépítéseknél pozitív, de meggyőzőnek még nem mondható elmozdulás történhet.

A jegybank szerepét betöltő Fed számára azonban ez nem perdöntő, fontosabbnak tekintik a munkaerőpiac alakulását, onnan pedig rendkívül biztató hírek érkeztek a múlt héten. Az viszont csak később derül ki, hogy a Fed hajdan havi 85 milliárd dollárról indított kötvényvásárlási-gazdaságélénkítési programjának valójában mikor lesz vége. A havi tízmilliárdos ütemben „slankított” program a Fed legutóbbi üléséről kiadott jegyzőkönyv szerint októberben fejeződik be, szemben az elemzők által várt decemberrel.

A világgazdaság szempontjából legfontosabb országok közül elsőként Kínából érkezik friss GDP-adat. Az első negyedév látványos lassulása után ezúttal emelkedhetett az index. Az éves növekedési ütem 7,4 százalék lehetett, ha ettől bármelyik irányban eltérő adat érkezik, az alaposan megtornáztatja a tőzsdeindexeket. A második negyedévben valóban gyorsult mind az ipar, mind a kiskereskedelmi forgalom bővülése, és az export dinamikája is visszatért a pozitív tartományba.

Utóbbi egyelőre jócskán elmarad az elmúlt év második felében látott növekedéstől, de várhatóan tovább emelkedik, részben a kormányzati adókedvezmények és a jegybanki pénzpiaci biztosítékok hatására. A Geo Professional elemzője szerint az inflációs adatoknak is érdemes lesz figyelmet szentelni a héten. Veseta Nándor a keddi brit és a csütörtöki euróövezeti adatközlés monetáris következményeit emeli ki. A briteknél az áprilisi 1,8-ről májusra – kisebb meglepetést okozva – 1,5 százalékra csökkent a fogyasztói árindex.

A júniusi adatra vonatkozó elemzői várakozás 1,6 százalék. Az áremelkedés lassulása jókor jött a brit jegybanknak (BoE), a döntéshozók ugyanis már azon törik a fejüket, mikor kezdjék meg az irányadó kamat emelését. Mark Carney kormányzó a múlt hónapban év végi kamatemelési tervekről tett említést, ám a várakozásoktól elmaradó inflációs mutató némi haladékot jelenthet. Fontos iránymutatást jelenthet még a szerdán kijövő májusi munkanélküliségi statisztika, amelytől a válság óta mért legkedvezőbb, 6,6 százalékos áprilisi adat megismétlődését várják az elemzők.

Az Európai Központi Bank (EKB) egyelőre csak vágyakozik az infláció után. Az áprilisi 0,7-ról májusra fél százalékra csökkent a fogyasztói árak növekedési üteme. A piac az előző havi értékekkel számol júniusra is. Egy gyengébb adat kellemetlen helyzetbe hozná az EKB-t, amely a kamatcsökkentési lehetőségeit a ráta 0,15 százalékosra gyalulásával már kimerítette, viszont a banki hitelezés pezsdítését szolgáló, az ezermilliárd eurót meghaladó likviditásbővítő programját csak szeptemberben indítja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.