A fogyasztók már feladták a pálinkaharcot?

Az első két hónap jövedéki adóbevételeket tartalmazó adatai alapján jelentős mértékben, tíz százalékkal nőtt a szabadforgalomba bocsátott pálinka mennyisége.

A 2013. első két havi mennyiség 74 ezer hektoliterfok volt. Ez nagyjából 160 ezer hektoliter 45 fokos pálinkának felel meg. Az idén viszont 81 ezer hektoliterfokra ugrott a kereskedelemben kapható mennyiség - ez 180 ezer hektoliter pálinka. Tavaly egész évben 744 ezer hektoliterfokot tett ki a kiskereskedelmi forgalomban kapható pálinka mennyisége a NAV adatai szerint, ami nem túl jelentős, 2012-ben például jóval több, 881 ezer hektoliterfok volt a polcra került mennyiség.

Ha ezt az adatot összevetjük a bérfőzdékben előállított pálinkával, az látszik, hogy a két mutató egymással ellentétesen mozog: ha a kereskedelmi forgalomba került mennyiség csökkent, akkor a bérfőzetett nőtt, és fordítva. Ezt valamennyire árnyalná a magánfőzésben előállított mennyiség, ám erről a hatóságnak semmilyen információja nincs.

A NAV 2011 óta méri a szabadforgalomba helyezett pálinka mennyiségét külön, ezek szerint 2011-ben és 2012-ben több mint 850 ezer hektoliterfok volt az előállított mennyiség, ezzel együtt pedig hatmillió hektoliterfok körül alakult a bérfőzetett pálinka mennyisége. Tavaly azonban jelentősen esett a kereskedelmi forgalomba bocsátott szesz mennyisége, s megugrott a bérfőzetett mennyiség.

Az idén a korábbi évek első kéthavi adatait összemérve a boltban kapható pálinka lesz a nyerő: 81 ezer hektoliter fok volt a szabadforgalomba helyezett mennyiség, ami jócskán meghaladja a 2011-est - de nem éri el a 2012-est, amikor az első két hónap nagyon erős volt, akkor 92 ezer hektoliterfokkal. Ha a tendencia folytatódik egész évben, akkor az azt jelentheti, hogy a fogyasztók kezdik feladni a pálinka szabadságharcot, s inkább a boltban vásárolnak.

Ez ugyanakkor valójában nem fedi le tökéletesen a hazai tömény szesz fogyasztását. A magánfőzés keretében készülő pálinka mellett ugyanis nagyon jelentős mennyiséget tesz ki a pálinkának nem nevezhető alkoholtermék is. A jövedéki adóban a sört, a bort, a pezsgőt határozzák meg konkrétan emellett a köztes alkoholtermék minden egyéb, ami 22 fok alatti, az alkoholtermék pedig az egyéb, ebbe tartozik a pálinka is.

Hosszú évekre visszamenőleg 15 millió hektoliterfok körül alakult az előállított szesz mennyisége 2012-ig, tavaly viszont csak 11 milliót tett ki - ez ugyanaz az év, amikor a bérfőzetett pálinka mennyisége jelentősen megugrott. Az alkoholtermékek mennyisége 2011 és 2014 első két hónapjában 1,6 majd 1,4 millió, 794 ezer és az idén 1,5 millió hektoliterfok volt, itt tehát még erőteljesebben látszik a bérfőzetés előtörése miatti visszaesés, majd az idén a felfutás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.