galéria megtekintése

Orbánék egymásra uszítják a szolgáltatókat?

Az összevissza beszélés és tudatos mellébeszélés jellemzi a kommunikációt az netadó ügyében. A Telekom után most a Telenor a bűnbak.

A netadó valójában az egyik távközlési cég ötlete volt, hiszen azáltal, hogy a társasági adó összegével csökkenthető a befizetett net-, sőt a korábbi telefonadó is, egyetlen szolgáltató jár jól – írta tegnap este a Portfolio.

– Több forrásból származó értesüléseink szerint a kormány eddigi talán legnagyobb politikai ballépése, az internetadó, nem kormányzati fejből pattant ki, hanem az iparág egyik szereplője vetette fel, még ha a vállalati szándék egészen más is volt. A törvény előkészítését az NGM végezte, a döntést a kormány hozta meg a netadóról, az alapgondolat ugyanakkor információink szerint az egyik nagy mobilszolgáltató cégé lehetett, aki ötletekkel segítette a kormányzatot, hogyan tudják növelni a szektorból származó bevételeket. Egészen véletlenül az új adó marginálisan érintheti az ötletadó mobilcéget, miközben szélesebb értemben vett versenytársaikat üzletpolitikájuk teljes átgondolására sarkallhatja – írja a cikk.

Orbán Viktor a Deutsche Telekom vezérigazgatójával, Timotheus Höttgesszel ír alá partnerségi együttműködési megállapodást idén februárban
Kurucz Árpád / Népszabadság

 

A Portfolio által megszellőztetett verziót egyébként már két napja is lehetett hallani, kormánypárti politikusok, sőt, miniszterek is suttogták újságíróknak, valamint az egyik iparági érdek-képviseleti szervezet is felhívta rá a sajtó figyelmét. A portfolio.hu nem írta le, de az iparágban tudni lehet: a három mobilcég közül egyedül a Telenor fizet társasági adót, két versenytársának csak számított társasági adó szerepel a bevallásaiban, de azt beruházási és más adókedvezményekkel csökkentik. Ez alapján logikus lehet az érv, hogy az internetadó a Telenornak nem fáj.

A helyes megfogalmazás azonban az, hogy nekik, hívják fel a figyelmünket az iparágat pénzügyileg ismerő szakemberek, egyelőre nem jelent pluszterhet. Fájni fáj, hiszen pont az olyan értéknövelt szolgáltatásaikat nyírja ki, amibe igen sokat fektettek az elmúlt időben a szektor cégei, s amelyektől bevételre is számítanak: például a zenei és videostreaming szolgáltatások.

Ráadásul az adócsökkentés is csak egy átmeneti lehetőség. Mivel dinamikusan nő a mobilnet-előfizetések száma és a mobilnet-forgalom, várható, hogy jó pár hónapon, esetleg egy éven belül már akkorára nő az adatforgalom a Telenornál is, hogy fizetniük kell az internetadót. Lehet, hogy sokkal kevesebbet, mint a többieknek, de fizetni kell. Mindeközben pedig az internetadó tönkreteszi a piacukat, rontja a befektetéseik jövedelmezőségét. A formál logika alapján tehát nincs olyan érv, amely alapján egy iparági szakember ilyet javasolna.

Van olyan szakértőnk is, aki viszont felveti: az, hogy ez a társaságiadó-jóváírásos kedvezmény egyáltalán felmerült a törvénytervezetben, arra utal, hogy volt egyeztetés a tárca és a cég(ek) között, hiszen a nemzetgazdasági tárcánál puszta jóindulatból nemigen merül fel bárkiben, hogy egy cég adófizetési kötelezettségét csökkentsék. Ugyanakkor több szolgáltató korábbi nyilvános kommunikációja alapján ez az egyeztetés sejthetően az arányosabb közteherviselésről, valamint az adóelkerülő OTT szolgáltatók (Viber, Google, Facebook stb.) EU által is szorgalmazott, adófizetésbe való bevonásának lehetőségéről szólhatott.

Van olyan, az ügyet ismerő forrásunk is, aki felhívja a figyelmet: a netadó ötlete már hetekkel ezelőtt felmerülhetett, s a társasági adóval való csökkentésének lehetősége származhat teljesen más forrásból is, annak ellenére, hogy végül mégiscsak egy javaslatban öltött testet. Ez pedig lehetett az NGM ötlete is, amely annyit bizonyosan látott, hogy az iparág cégei által fizetett társasági adó nagysága között komoly különbség van. Van, amelyik alig fizet a kedvezmények miatt, más pedig milliárdokat. S lehet kormányzati cél, hogy ösztönözzék a társasági adó fizetését.

A kormány bejelentése után, a sötétben tapogatózva az iparági emberek még a Magyar Telekomot emlegették, mint az intézkedés haszonélvezőjét, mondván, a kormány és a Telekom között köttettek olyan üzletek, amelyek képesek ellensúlyozni az adót. Ez a verzió is megdőlt néhány nap alatt. Kérdés, mikor derül ki, hogy valójában a Vodafone adott tanácsot a kormánynak.

És tavaly novemberben a Telenornál, amikor is beruházásokat sürgetett
És tavaly novemberben a Telenornál, amikor beruházásokra szólított fel
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Egyébként kiderült az is: a Magyar Telekom tulajdonosainál is kiverte a biztosítékot a hír, tegnap pedig a cég vezérigazgatója keményen be is szólt a kormánynak, amelynek van egy olyan üzenete, hogy nem tekintik magukra nézve kötelezőnek azokat a beruházásokat, amelyet a kormánnyal kötött stratégiai partnerség keretében vállaltak.

Minthogy senkinél nincs a bölcsek köve, igazságot tenni nem lehet. Iparági emberek felhívták a figyelmünket arra, jelen pillanatban a kormánynak politikailag két fontos célja lehet az internetadóval kapcsolatban. Ha erős a szándék a bevezetésére, akkor meg kell törni az iparág cégeinek minden eddiginél keményebb összetartását, erre pedig jó eszköz a szektor nagy szereplőinek összeugrasztása. A másik kommunikációs cél pedig – bár a kormánypárt politikusok eddigi megszólalásai alapján ez szinte felesleges – az ötlet áttolása másra, hogy ha már ilyen felháborodást váltott ki a dolog, végül minél kevesebb hulljon vissza a kormánypártra.

Kormányoldalon egyébként teljes a kommunikációs káosz. Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő a ZDF Heute Journal című esti híradójában az internetadó elleni keddi tüntetéssel kapcsolatban arról beszélt, hogy azért akarja bevezetni az adót, hogy be tudja tartani az EU által elvárt 3 százalék alatti költségvetési hiányt. Ez a költségvetési szempont eddig nem volt ismert, s meglehetősen rossz üzenetet küld a piacoknak.

A netadó legfurább magyarázatát eddig Szájer Józsefnek köszönhettük, aki úgy vélekedett: „Azt állítani, ami itt az elmúlt napokban elhangzott, hogy az internetadó az internetezés elleni támadás, az butaság, mert akkor az, hogy nem ingyen kapjuk az élelmiszert, az az evés szabadsága elleni támadás."

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a parlamentben annak a reményének adott hangot, hogy az adó az internet elterjesztését fogja segíteni. Részletekbe nem bocsátkozott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.