galéria megtekintése

A fél országot sötétbe borítja az internetadó

22 komment


Varga G. Gábor

Több mint száz kisebb internet- és kábeltévé-szolgáltató mehet csődbe az internetadó miatt. Lesz néhány olyan település is, amelyen átmenetileg megszűnik a netelérés. A Fidesz-frakció csak súlyosbította a helyzetet a módosító indítványával, amely adósapkákat írna elő. Az iparág szerint az eljárás vállalhatatlan, s nem több, mint egyszerű pénzbehajtás.

Tovább súlyosbította a helyzetet a Fidesz-frakció, pontosabban Rogán Antal azzal a módosító indítvánnyal, amely az internetadót maximálná magánszemélyes esetében 700, céges előfizetések esetében 5000 forintban.

A vasárnapi internetadó-ellenes tüntetés a Hősök terén. A kormány tönkrevágta a saját reputációját
A vasárnapi internetadó-ellenes tüntetés a Hősök terén. A kormány tönkrevágta a saját reputációját
M. Schmidt János / Népszabadság

A módosító indoklásának két fő eleme, hogy ez nem is egy új adó, csak egy meglévőben egy új tényállás (ami formailag igaz, de teljesen lényegtelen), valamint, hogy azt a szolgáltatók fizetik meg. Ez utóbbit az előfizetők egyszerűen nem veszik komolyan. A mobilszolgáltatók leendő ügyfelei jó néhány napja alig mernek mobilinternetes szerződést kötni, mert tartanak az adó következményeitől. Nagyon jól tudják ugyanis, hogy - ahogy a telefonadó esetében is - végül ők fizetik az adót.

Ezzel tehát a kormány most nemcsak a saját reputációját vágja tönkre, hanem a mobilcégek árbevételét is. Pontosabban, a karácsonyi szezonjukat. Információink szerint az adó híre már elért a szolgáltatók anyavállalataihoz - akik az elmúlt hónapokban hagyták jóvá, hogy magyarországi cégeik több tízmilliárd forintot fizessenek a magyar kormánynak a frekvenciákért cserébe. A Digi, a Telenor, a Telekom és a Vodafone összesen 130 milliárdot fizetett. Az uralkodó iparági vélemény szerint ennek ellenére ismét egyszerű pénzbehajtásról van szó.

 

Ennél súlyosabb probléma, hogy az adó tönkreteszi a kis- és közepes kábeltévé- és internetszolgáltatókat, azokat vállalkozásokat, amelyeket szavakban a Fidesz-kormány támogat. Csaknem kétszáz ilyen cég működik az országban, a piac 11,8 százalékát fedik le. Köztük több tucat olyan településen szolgáltat, ahol jelenleg más internetelérés nincs. Másfél évvel ezelőtt rájuk rakta a kormány a vezetékek métere után fizetendő szintén nem kis adót, azóta vegetálnak. Az internetadó a csődbe taszítja őket, azaz, több tucat településen megszűnhet az internetelérés. Egy átlagos tíz megabites sebességű internetelérés ma 2500 forint ezeknél a cégeknél, ebben jó, ha tíz százalék haszon van.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Az adó magánszemély esetén az árbevétel negyedét viszi el, üzleti előfizetésnél annak dupláját. – A kistelepüléseken élők nem fizetnek elő drágább csomagra, inkább lemondják az előfizetést – aggódnak a cégvezetők. Ha az adót megszavazzák, a cégek tönkremennek, szolgáltatás nem lesz, s néhány ezer munkahely is megszűnik.

Az árbevétel kétszerese lehet az adó?

Birtokunkba került egy, a szakmában keringő, drámai hangú levél egy kis szolgáltatótól. „Kis szolgáltató tulajdonosa vagyok, hatszáz ügyfelünk van. A gigabájtonkénti 150 forint adó a havi árbevételünk kétszerese lenne, a maximum adóösszegekkel számolt adófizetési kötelezettséget sem tudjuk kitermelni. A piaci verseny miatt már nettó ezer forintért is adnunk kell internetet. Négyen dolgozunk a vállalkozásban és csak a szakmunkás minimálbért tudjuk kifizetni. Ez nem panasz mert ebből is megélünk valahogy. Ha bevezetésre kerül az internet adó akkor vagy átterheljük a fogyasztókra, vagy megyünk közmunkásnak" – írja a tulajdonos, aki beszámol arról is: ügyfeleik fele egy-, negyede pedig a két vagy több havi díjjal tartozik.

Tönkreteszik azokat a kis- és közepes vállalkozásokat, amelyeket a Fidesz-kormány szavakban támogat
Tönkreteszik azokat a kis- és közepes vállalkozásokat, amelyeket a Fidesz-kormány szavakban támogat
Kurucz Árpád / Népszabadság

„Az adatátviteli rendszerünkbe az elmúlt tíz évben több mint 50 millió forintot fektettünk be. Aki ezen a piacon dolgozik az tudja hogy nincs megállás, nem lehet a fejlesztésekkel leállni. Nincsenek luxusautóink, nem járunk külföldi csapatépítésekre. Próbálunk egy piaci szegmensben becsületesen dolgozni és talpon maradni. Az internetadó kihúzza a talpunk alól a talajt. A vállalkozási környezet ilyen mértékű átszabása tisztességtelen és embertelen" – írja egy kis szolgáltató. Nincs egyedül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.