Hatalmas pofont kaptak a bankok

Az első félévben 278,8 milliárdos veszteséget mutat a hazai bankszektor mérlege, ami a devizahiteles perekre vezethető vissza.
Egészen ijesztő, 355,6 milliárd forintos adózás előtti veszteséget könyveltek el a hazai hitelintézetek 2014 második negyedévében, amivel a féléves teljesítmény 278,8 milliárdos mínuszt mutat – írja a Privatbankar. A jegybank adatai szerint a főbb üzleti sorokon javítani tudott a bankrendszer: a nettó kamateredmény 0,5 százalékkal 480,3 milliárd forintra nőtt, a működési költségek másfél százalékkal, 336,1 milliárdra csökkentek.

A jutalékeredmény 20,6 százalékkal 221,1 milliárdra növekedett - igaz, ez utóbbi döntően a tranzakciós illetéknek tudható be. Ennek "ellensúlyozása", hogy az egyéb nem kamateredmény soron hasonló mértékben, 21,6 százalékkal, 300,7 milliárdra nőtt a mínusz - itt és a 103,7 milliárdos ráfordítások terhére elszámolt adó soron került visszaírásra a bevétel, amit visszautaltak a költségvetésbe. Mindennek összesítésével a nem kamateredmény soron a 46,8 milliárdos szektorszintű adat 5,5 százalékos visszaesést mutat - ami valahol azt is mutatja, hogy a tranzakciós illeték áthárítása messze nem 100 százalékos.

A június végi 17858,7 milliárdos hitelállomány az előző évihez képest 3,8 százalékos visszaesést mutat, ám a decemberi szintekhez képest lényegében megállt a hosszú évek óta tartó csökkenés. A hitelminőség ugyanakkor számottevően javult: 3974,9 milliárdos késedelmes állomány a teljes hitelállományon belül már "csak" 22,3 százalékos arányt képvisel, szemben az egy évvel ezelőtti 23,9 százalékos szinthez képest.

A betétoldalon nincs ok az örömre. Bár a 14634 milliárdos június végi adat mindössze 0,2 százalékos csökkenést mutat az egy évvel ezelőtti bázishoz képest, ám az év végi szintekhez képest már 1,7 százalékos a visszarendeződés.

Az állomány-leépülések nyomán a bankrendszer mérlegfőösszege a II. negyedévben 2,8, féléves időtávban pedig 2,3 százalékkal 30443,4 milliárd forintra csökkent.

Ami a példa nélkül álló veszteséget összehozta, az a devizahitel-perek miatti céltartalékolás. Az értékvesztés és kockázati céltartalék képzés 260,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 124 milliárdos bázist – írja a pénzügyi oldal. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.