A CBA elnöke mindenben egyetért a kormány szándékaival

A hazai lánc vezetője szerint vasárnap be kellene zárni, indokoltak a különadók, a két éven át veszteséges cégek kiszorítása a piacról. Ők nem a verseny ellen vannak, ám szerinte javítani kell a hazai "egészségtelen" piaci állapotokon.

"Nem a piaci verseny ellen vagyok, mert arra alapvető szükség van, azonban a hazai állapotok nem egészségesek. Ezért támogatunk minden olyan kezdeményezést, amelynek eredményeként meghatározóvá válnak a magyar tulajdonú vállalkozások, s ennek köszönhetően megerősödhet a kereskedelem, a szolgáltatóipar, valamint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar" – kommentálta Baldauf László, a CBA elnöke a kormánypárti Magyar Nemzetnek adott interjújában kabinet által az utóbbi hetekben benyújtott multiellenes törvénycsomag egyes pontjait.

Szerinte ugyan a CBA-ba tartozó vállalkozások többsége valóban nem kell, hogy fizesse az élelmiszer-felügyeleti díjat, mivel nem esik a törvényjavaslatban megállapított 500 milliárd forintos forgalom határ alá, ám ettől még akad olyan CBA-s vállalkozás, amelynek fizetnie kell "valamennyit". (A Magyar Nemzet-interjúból kimarad az összegszerűség: a sávos adókivetés miatt a 25 és 33 milliárd közé belőtt teher túlnyomó részét a multik fizetik, ebből a piaci részarányához képest aránytalanul sokat, 12-15 milliárdot a Tesco)

Baldauf László ezután a Nemzet kérdésére leszögezi, a felügyeleti díjak miatt nem fognak emelkedni az árak, szerinte azt a piaci verseny megakadályozza. Baldauf László elmondja: a CBA saját dolgozói között végzett felmérése azt mutatja, hogy a dolgozók 87 százaléka támogatja a vasárnapi zárva tartást.

A CBA elnök szerint a kormány tervbe vett jogszabálya, miszerint a két éven át veszteséges üzlet elveszíthetné a napi fogyasztási cikkek árusításának a jogát, az jó lépés, mivel az a "magyar vállalkozásoknak kedvez."
"Aki hosszú évek óta csak veszteséget termel, az valamit vagy rosszul csinál, vagy nem biztos, hogy tisztességes eszközöket alkalmaz" – mondja Baldauf, aki szerint a CBA-hoz csatlakozó boltok 95 százaléka hosszú évek óta nyereséget produkál, amely után minden fillér adót idehaza fizetnek meg. (A képet némileg árnyalja korábbi cikkünk.)
 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.