Rokoni szálak a Buda-Cash-botrányban

Tulajdonosi és leányvállalati vonalon is elképesztő méretű és bonyolultságú cégdzsungel kapcsolódik a Buda-Cash Brókerház Zrt.-hez. A tulajdonosok között központi szereplőként azonosítható a társaság vezetősége: Pintér Zoltán alapító elnök, Tölgyesi Péter vezérigazgató, Gyarmati János vezérigazgató, Varga Péter vezérigazgató-helyettes és Pál Gyula igazgatósági tag.

A céghálóban rokonaik, más magánszemélyek, Seychelle-szigeteki offshore-szerű cégek, takarékszövetkezetek és megannyi, esetenként önmagába visszaforduló cégláncolat tarkítja a százas nagyságrendű társaság alkotta halmazt. Gyarmati János a cégiratok szerint a Fülöp-szigeteken lakik, ami feltehetőleg nem könnyíti meg a vele hivatalos levelezésben álló hatóságok dolgát. A hálózatban ott találjuk például az edénygyártó Wamslert éppúgy, mint a hidasháti vagy a békéscsabai mezőgazdasági szövetkezet jogutódját, vagy épp a Wallistól átszármazott Centrál Workoutot.

Átláthatatlan láncolat a cég mögött
Átláthatatlan láncolat a cég mögött
Teknős Miklós

Az igazgatósági tagok a csoport számos tagcégében jelennek meg vezetőként vagy társtulajdonosként. Önálló üzleti tevékenységükre nem utalnak jelek. Tölgyesi Péter tulajdonos a Megmentő Szociális Közhasznú Nonprofit Kft.-ben és nejével együtt pedig társak egy reklámajándékos webáruházban. A felügyelőbizottságból Kis Attila vezet egy engedélyes szegedi trafikos bt.-t.

Türelmes a NAV

Méltányos elbírálásban lesz részük a DRB bankcsoport ügyfeleinek, akik a számlavezető pénzintézetüknél elrendelt banki zárlat miatt nem tudnak időben és teljes körűen eleget tenni aktuális fizetési kötelezettségüknek –ígéri a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A NAV a méltányos elbírálás mibenlétét egyelőre nem taglalta. Az ilyenkor szokásos enyhítést a késedelmi pótlékok és a bírságok elengedése jelentheti, a közterhek megfizetése alól azonban még egy esetleges bankcsőd sem ad felmentést. Hacsak a Buda-Cash kárfelmérő bizottság nem áll elő ilyen javaslattal. (K. B.)

Kéri Tamás társasági kérdésekkel foglalkozó ügyvéd „legalábbis joggal való visszaélésnek” tartja vállalkozások önmagába visszatérő tulajdonosi láncolatát. Ez a nyereség esetleges elrejtésén túl eltünteti a tényleges tulajdonost is, aki ugyanakkor a cégszabályok szerint felelősséggel tartozik a vezetőség döntéseinek ellenőrzéséért és a megfelelő tőkeszint biztosításáért is – hangsúlyozta. Kivételes esetekben, például üzletrész bevonásakor elképzelhető, hogy egy cég egy üzletrésze a társaság saját tulajdonába kerül. Ám ezt záros határidőn belül el kell adni, elsősorban a társtulajdonosoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.