galéria megtekintése

A Bosch is sáros lehet a dízelbotrányban

3 komment

Munkatársunktól

A Boschnak is köze lehetett a Volkswagen-csoport 2015 őszén kirobbant dízelbotrányához, legalábbis erről számolt be a napokban a Handesblatt internetes oldal testvérlapja, a WirtschaftsWoche belső vállalati körökből származó értesülései alapján.

A manipulált szoftver miatt jobb eredmények lettek a teszteken
A manipulált szoftver miatt jobb eredmények lettek a teszteken
Reuters

Az MTI összefoglalója szerint a stuttgarti ügyészség olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyek bizonyítják, hogy a Bosch egyik osztálya legalább 2005-től együtt dolgozott a Volkswagennel a motorvezérlő szoftver kifejlesztésén. „Az osztály, ahonnan a dokumentumok származnak, már 2005-től tudta, hogy csaló szoftverről van szó" – tájékoztatta a meg nem nevezett belső forrás a WirtschaftsWoche lapot.

 

A forrás arra is kitért, hogy a csalás nagyobb mértéket öltött annál, mint amit a nitrogén-oxid-kibocsátási teszteredmények már jól ismert manipulálása jelentett. Ami igazán fájó lehet az érintettek számára, az az utalás, amely szerint a benzinmotorokról is szó van. Az adatok 2011-ben kerültek az ügyészség birtokába egy másik üggyel összefüggésben.

A Bosch GmbH érintettsége ugyanakkor nem most merül fel először. Áprilisban a cég eredményeinek ismertetésekor kifejtették, hogy a Volkswagen emissziós balhéja miatt 650 millió eurós céltartalékot képeznek, igaz, ez a „jogi kockázatokat" volt hivatott fedezni. Hogy ez pontosan mit is takar, azt nem részleteznék. Ugyanakkor már a botrány kitörésekor világos volt, hogy az érintett motorok egyes elemeit a Bosch szállította az autógyár számára. Ennek kapcsán pedig akkor gyorsan ki is fejtették, az egységek egy rendszerbe való integrálása a járműgyártó feladata és felelőssége.

A Bosch egyébként Magyarországon is komoly gyártó- és kutatási kapacitással rendelkezik, sőt 2013 nyarán az Orbán-kormány stratégiai megállapodást is kötött a csoporttal. A vállalat közvetlenül a rendszerváltás után az újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből épült fel egy mára kilenc leányvállalatot működtető csoporttá, amelynek forgalma tavaly elérte a 959 milliárd forintot – ebbe nem tartoznak bele a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységek, amely értéke megközelítette a 250 milliárd forintot. A magyarországi társaság saját nyilvántartása szerint az év elején több mint 12 200 embert foglalkoztatott itthon. A társaság legutóbb februárban jelentett be egy 19 milliárd forintos fejlesztést Hatvanban, amely révén mintegy 600 munkahelyet hoznak létre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.