"Bezzegországot" is elérte a válság

A szlovák ipar teljesítményét is padlóra küldte a gazdasági válság: novemberben a termelés több mint hét százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest, miközben tavaly olyan hónap is volt (február), amikor a növekedés meghaladta a 13 százalékot.

Novemberre Szlovákia ipari termelését is megtörte a világgazdasági válság – derült ki a Szlovák Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból, amelyet a pozsonyi Új Szó napilap ismertetett. Tavaly október végéig még a növekedés jellemezte a szlovák ipart: januárban 8,7, februárban pedig 13,1 százalékos volt a bővülés, ám a nyári hónapoktól kezdődően már csak 0,1-6,3 százalék között mozgott a növekedés éves üteme. Novemberre azonban elfogyott a szufla: abban a hónapban 7,1 százalékkal, tíz éve nem tapasztalt mértékben esett vissza a termelés.

A novemberi törés döntően az autógyártás hanyatlása okozta. A nemzetközi gazdasági válság miatt mindhárom, Szlovákiában üzemeket működtető cég, a Volkswagen, a Peugeot-Citroen és a KIA Motors is visszafogta a termelését, ezért a járműgyártás hanyatlása 2007 novemberéhez viszonyítva elérte a 16,4 százalékot. Az autóiparhoz kötődő beszállítók is sorra jelentik be a megrendelések visszaesését vagy elbocsátásokat.

Ráadásul a gázellátás leállása is gondokat okoz: 2009 januárjának második hétvégéjén például egyetlen hazai autógyártó sem üzemelt, emellett leállt a Steiger sörgyár, a poprádi Whirlpool háztartásigép-gyártó, a Matador abroncsgyár, néhány cementgyár, a Slovnaft és a U.S. Steel pedig jelentősen csökkentette a tevékenységét.

Az építőipar még tavaly novemberben is lendületben volt, 13,2 százalékos növekedési ütemmel – az ágazat havi összteljesítménye először lépte túl a 600 millió eurót. Szlovákia másik húzóágazata, a Sonyra és a Samsungra épülő elektronika még tartotta magát novemberben, 2,4 százalékkal bővült, ám ez eltörpült az októberben mért 21 százalékhoz képest. Szlovákia behozatala és kivitele ugyancsak hanyatlott novemberben. Az import 13,2, az export 15 százalékkal esett vissza 2007 hasonló időszakához képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.