"Acélos" ajánlat a hídépítőknek

Gálánsnak éppenséggel nem mondható ajánlattal lépett elő a Megyeri híd megépítőinek milliárdokkal tartozó Ganz Acél, amely most a követelések 30 százalékának kiegyenlítésére mutat hajlandóságot.

Ganz Acél hitelezői 30 százalékos arányban juthatnak hozzá követeléseikhez, ha  megállapodnak a céggel, míg egy felszámolás esetén csak 15-20  százalékot kaphatnának - mondta el a hitelezőknek tartott pénteki  budapesti megbeszélésen Rózsahegyi György, a Ganz Acél tulajdonosai,  a Hídtechnika és a Vegyépszer által megbízott pénzügyi szakértő.

A 238 hitelező teljes követelése 1,9 milliárd forint, a tulajdonosok 1 milliárd tagi hitelt nyújtottak, és az egyéb  követelésekkel együtt a Ganz Acél teljes tartozása 3,6 milliárd  forint - jelezte a szakértő, hozzátéve, hogy ezzel szemben a  vagyon 1,5 milliárd forinttal kevesebb.

Az utóbbi időben a Ganz Acél alvállalkozóiként a Megyeri híd  építésén dolgozott, és ki nem fizetett alvállalkozók demonstrációkon  hívták fel magukra a figyelmet. Ők is ott voltak a megbeszélésen, de  követeléseiket külön nem számszerűsítették.

Bár a megbeszélést Varga Gusztáv, a Ganz Acél vezérigazgatója  hívta össze, a céget nem ő, hanem Szentesi Lászlóné  vezérigazgató-helyettes képviselte az adós céget, amit a hitelezők  egy része kifogásolt is.
Rózsahegyi György a megbeszélésen vázolta, hogy a Ganz Acél  Golgota utcai telepének eladásáért kapott 3 milliárd forintból  hogyan lett 645 millió forint, ami készpénzben áll a cég  rendelkezésére. Ismertetése szerint egy bank "elvitt" 1,2  milliárdot, a vevő visszatartott 150 milliót, és iparűzési adót is  kellett fizetnie a cégnek.

A 645 milliós készpénzállomány 900 millió forintra emelkedett a  CIB Lízingtől visszakapott bő 100 millió forinttal, és az egyéb  tételekkel. Ugyanakkor a Ganz Acél a múlt évet - 9,4 milliárd kiadás  és 8,9 milliárd forint bevétel mellett félmilliárdos pénzügyi  veszteséggel zárta. Ehhez járultak az egyéb veszteségek, amelyek  összege 1,5 milliárd forint lett.

A Ganz Acél vevői követelésállománya 1,9 milliárd forint, ebből  1 milliárdot nem vitatnak a vevők. A nem vitatott követelésekből 600  millió külföldi. A vitatott követelésekből is 600 milliót külföldről  kellene behajtani, de erre kicsi az esély - mondta el a pénzügyi  szakértő. Így a készpénz és a követelés mintegy 3 milliárd forint,  de a követeléseket csak erősen leszállított áron lehet számba venni.

A hitelezői oldalon állnak a megbeszélésen jelen volt  alvállalkozók és szállítók 1,2 milliárd forint követeléssel, a  tulajdonosok 1 milliárd forinttal, és mindennel együtt 3,6  milliárdra rúg a követelés - mondta Rózsahegyi György. A  felszámolást kezdeményezett 31 hitelező közül hármat kifizettek, úgy  hogy vevői követelést kaptak diszkont áron, míg 28 hitelező  hozzájárult ahhoz, hogy záros határidőn belül állapodjon meg velük a  cég. Ellenkező esetben elindul a felszámolás.

A szakértő elmondta: ha a hitelezők megállapodnak vele, akkor 30  százalék lehet a kielégítési arányuk, míg ha felszámolásra kerül  sor, akkor 15-20 százalékát kaphatják meg a követeléseiknek. A  felszámolás ugyanis költséges, ráadásul a 15-20 százalék felét  kaphatnák meg egy év múlva, a másik felét pedig három év múlva.

Viszont aki megállapodik a Ganz Acéllal, az nyomban megkaphatja  követelése harmadát - hangsúlyozta. Hozzátette ugyanakkor: ennek  csak egy részét kapnák készpénzben, a másikat követelés formájában, hozzávetőleg 60 százalékos áron, de gépet, anyagot is kérhetnek fizetségként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.