79 százalékon az államadósság

Az év végére 79 százalékra sikerült leszorítani a GDP-arányos államadósságot a harmadik negyedév 80,2 százalékos értékéről. Az adósságszabályt tehát sikerült teljesíteni – igaz, pénzügyi manőverek segítségével.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közreadott adatai szerint 23 068 milliárd forint volt az államadósság mértéke december 31-én, a három hónappal azelőttinél mindössze 20 milliárd forinttal kevesebb. Az adósságráta azonban a 80,2 százalékról 79 százalékra süllyedt elsősorban annak köszönhetően, hogy a kormány az elérhető összes likvid tartalékát adósságrendezésre fordtotta az év utolsó, két munkanapból álló hetén.

Akkor 435 milliárd forinttal csökkentették az államadósságot, a hozzáférhető adatok szerint ez rekordnak tekinthető. Figyelemreméltó, hogy onnantól január 24-ig 864 milliárdot rögtön sikerült visszaszedni, s a hó végén 77,9 százalékon állt a ráta, ez 22842 milliárd forintnak felel meg – az önkormányzati adósságok nélkül. Az azzal együtt, uniós módszer szerint mért adósság jóval magasabb.

A helyhatóságok még fennmaradt tartozásait is átvállalja február végéig a kormány, ami becslések szerint 436 milliárd forintos tétel. Ez átkerül az egyik kalapból a másikba. Az év végi tűzoltóakció nélkül minden jel szerint szégyenben maradt volna a kormány.

Az év végi hajrára jellemző, hogy az államostott magánnyugdíjpénztári vagyonból utolsó 116 milliárdtól szabadultak meg, az összeget csaknem teljes egészében állampapírok visszavásárlására fordították, ezzel is segítve az adósságcél elérését. Minden bizonnyal a kasszában még bennragadt 16 milliárd forint is erre ment el decemberben.

A lényeg azonban az, hogy a szilveszteri pezsgőbontás idején hol áll a mutató, Brüsszelben ugyanis csak erre kíváncsiak. A maastrichti követelményként elírt 60 százaléktól még évtizedes távolságban vagyunk, de az alaptörvényben lefektetett adósságszabályt, ami azt írja elő, hgy az előző évinél csak alacsonyabb lehet az adósságráta, sikerült teljesíteni.

Tavalyelőtt év végén 79,8 százalékos volt az eladósodottságunk, s az tavalyi év során végig nyolcvan százalék felett járt a mutató, igaz, a kormánypárti politikusok és az Államadósság-kezelő Központ illetékesei többször is jelezték, hogy ez átmeneti állapot, és csak az év végi adatra kell figyelni. Igazuk volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.