71 millió forint bírság tíz banknak

Újabb 71,75 millió forint bírságot szabott ki az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) tíz bankra és pénzügyi szervezetre, amiért azok jogszerűtlen módon emelték meg a fogyasztókat terhelő díjakat és költségeket.

A márciusban megbüntetett piaci szereplők eddig közel 3,12 milliárd forint jogsértően elvont díjat fizettek vissza mintegy nyolcszázezer magyarországi fogyasztónak. A legnagyobb bírságot az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe kapta, 45,5 millió forintot.


Az MNB PST szerint többek között hiányzott díjmódosításra lehetőséget adó, meghirdetett ok-lista a szerződésben, üzletszabályzatban vagy az általános szerződési feltételekben, a kedvezőtlen szerződésmódosítást annak hatályba lépése előtt kevesebb, mint 2 hónappal hirdették meg.

A kedvezőtlen szerződésmódosítás hatályba lépése előtt 2 hónappal nem tájékoztatták a fogyasztókat ingyenes felmondási jogukról, de elmulasztották közölni az ügyfelekkel a díjmódosítás okát is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt időszakban azt is vizsgálta, hogy 2012. január elseje és 2014. áprilisa közt a jogszabályokkal összhangban változtattak-e egyoldalúan konstrukcióik díjain, jutalékain vagy költségein.

Korábban a jegybank a jogszerűtlen módosítások miatt 35 pénzügyi szervezetre összesen közel 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.