4436 építőipari céget számoltak fel egy év alatt

A felszámolások száma 7, a végelszámolásoké 20 százalékkal emelkedett februárban az építőiparban az előző év azonos időszakához képest – közölte az Opten.

"Az építőipar már évek óta nehéz helyzetben van az ágazat kibocsátásának csökkenése és a lánctartozások igen magas mértéke miatt. A múlt év februárjának adatai még az átlagos havi értékekhez képest is magas felszámolási és végelszámolási szintet mutattak, így valós képet sokkal inkább a havi ingadozásokat kiszűrő, 12 hónapra kumulált adatok vizsgálatával nyerhetünk" – idézi a közlemény Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját.

 Az Opten összesítése szerint az utóbbi egy évben 4.436 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ami átlagosan havi 370 cég. Egy évvel korábban 12 hónap alatt 3.924 cég került felszámolás alá, ami átlagban havi 327 felszámolás megindítását jelentette. Ez alapján egy év alatt a felszámolások száma több mint 13 százalékkal növekedett az ágazatban – hívja fel a figyelmet az Opten.

Az utóbbi 12 hónapban havonta átlagosan 355 cég végelszámolását kezdeményezte a tulajdonos vagy a cégbíróság, míg 2011 februárjában az egy évre visszatekintő havi átlag csak 217 cég volt. Az átlag így 64 százalékkal emelkedett.

Az idén közzétett felszámolási eljárások 60 százaléka érintett olyan céget, ahol korábban végelszámolási eljárás volt. Februárban mindössze 357 új céget jegyeztek be az ágazatban, ami 46 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt 12 havi átlag.

Ha az egy év alatt bedőlt cégek számát az ágazatban működő cégekéhez viszonyítjuk, akkor az építőipar a magyar gazdaság egyik legveszélyesebb ágazatának mutatkozik – áll a közleményben. Eszerint ugyanis a legutóbbi 12 hónapban már minden nyolcadik céggel szemben indult valamilyen eljárás, míg egy évvel korábban csak minden tizenegyedik cégről lehetett elmondani ugyanezt.

"A felszámolások és végelszámolások növekedése nincs szoros összefüggésben a piac megtisztulásával. Bár kétségtelen, hogy a gyengék elhullanak, a tisztességesen adózó, jogszerűen foglalkoztató és kiemelt referenciákkal, szakmai szervezettséggel rendelkező nagy múltú cégek is egymás után tűnnek el a recessziós építési piac süllyesztőjében" – kommentálta az adatokat a közlemény szerint Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) alelnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.