3,9-4,9 százalék lesz a paksi euróhitel-kamat

Sávos, 3,9, 4,5 és 4,9 százalék lesz annak a 2025 és 2046 között törlesztendő euróhitelnek a kamata, amit a paksi bővítésre ad Oroszország – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a köztévében.

Miután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap a Hír TV-ben bejelentette, hogy megszületett Oroszországgal a paksi atomerőmű bővítéséről szóló pénzügyi megállapodás is, ma a köztévében elárulta: 21 év alatt sávos kamatozással 3,9, 4,5 és 4,9 százalékos kamattal kell majd visszafizetnünk azt az euróhitelt, amit Oroszország az atomerőmű bővítésére nyújt. (Frissítés: Varga Mihály a korábbi 4 százalékos alsó értéket pontosította.)

A 10 milliárd eurós – 3 ezer milliárd forintos – hitelt a beruházás tíz éve alatt folyósítják; Magyarországnak az építkezés utolsó időszakában ezen felül 20 százalék önrészt kell biztosítania. A hitel visszafizetését 2025-ben kell megkezdeni és az 21 évig tart. Hozzáfűzte, az orosz fél lehetővé tette az előtörlesztést.

Korábbi, 4 százalékos kamatot alapul vevő számításaink szerint Magyarország költsége a teljes futamidő alatt mintegy 6 ezer milliárd forint. Ez idő alatt a tőke és a kamat mai áron évente átlagosan körülbelül 300 milliárd forinttal terheli majd a költségvetést.

A 3,9-4,9 százalékos kamat kétségtelenül alacsonyabb, mint amit Magyarország a nemzetközi pénzpiacról jelenleg felvenni képes. Ez ugyanakkor más államok kamatszintjénél jóval magasabb, ami a Magyarországgal szembeni viszonylagos nemzetközi bizalmatlanság jele.

A magyar kormány és a kivitelezést végző orosz állami Roszatom közötti megegyezést jelenleg tárgyalja a parlament. Varga Mihály szerint, ha a pénzügyi megállapodást aláírják, azt szintén a parlament elé terjesztik jóváhagyásra. Ehhez lehet, hogy márciusban rendkívüli ülésre hívják össze a parlamentet. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.