2400-zal kevesebben dolgoznak a vasárnapi boltzár miatt

Március után áprilisra jelentősen lecsökkent a boltokban dolgozók száma, ugyanakkor soha nem látott mértékben ugrott meg a túlórázás.

Beigazolódni látszik, amit a nagy áruházláncok korábban a vasárnapi bezárás miatt jósoltak: a KDNP által szorgalmazott bezárás nyomán úgy vélték, hogy hosszú távon több mint tízezer ember veszítheti el a munkáját. A vasárnapi bezárást erőltető kormánypárt ugyanakkor azon a véleményen volt, hogy a bezárás nyomán nem fog csökkenni a foglalkoztatottság. Azonban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai mást mutatnak – írta meg a blokkk.com kiskereskedelmi szakblog.

Árufeltöltők 2012-ben a Metróban. Összesen 10 ezren veszíthetik el a munkájukat
Árufeltöltők 2012-ben a Metróban. Összesen 10 ezren veszíthetik el a munkájukat
Teknős Miklós / Népszabadság

Eszerint míg februárban és márciusban nem változott érdemben az ágazatban foglalkoztatottak száma, addig a március 15-én életbe lépett vasárnapi boltzár után hirtelen 2400 fő tűnt el az ágazatból, ezen belül is leginkább az érintett élelmiszerboltokból. Mint arra korábban a szakszervezetek is utaltak, a változás elsősorban a részmunkaidősöket érintette, így az áruházak a recesszió és a vasárnapi kényszerszünet miatt a részmunkaidőben dolgozóktól búcsúzhatnak el elsőként. Azonban áprilisra már a főállásban dolgozók száma is jelentős csökkenésnek indult, így áprilisban 1700 főmunkaidős dolgozó tűnt el a rendszerből.

Még inkább a vasárnapi bezárás jele, hogy hirtelen rekordszintre ugrott a túlórázás az ágazatban, így áprilisban 378 ezer órával kellett többet dolgozni az alkalmazottaknak, amire korábban nem volt példa. 2008-ban ugyan megközelítette ezt a szintet a túlórázás, ám ekkor jóval többen is voltak az ágazatban, azaz mindenkire arányosan kevesebb túlóra jutott – emlékeztet a blokkk.com.

A jelenség magyarázata, hogy a vasárnapi bezárás hatására az áruházak a pénteki és a szombati nyitva tartásukat növelték meg, illetve a vasárnapi kényszerzár miatt egy sor, amúgy vasárnap végzett logisztikai munkát is a többi napon kell elvégeztetniük a munkavállalóikkal.

A kormányzat hónapok óta ismételgeti, hogy a vasárnapi boltzár miatt senki sem veszíti el a munkáját. Ám korábban lapunk ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2011-es hatástanulmányát, amely szerint már akkor úgy látták, hogy a vasárnapi boltzár miatt több mint 10 ezer ember veszítheti el a munkáját. Bár az Orbán-kormány akkor leszavazta a KDNP ötletét, ám azóta is tagadják, hogy lett volna hatástanulmányuk a kérdésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.