galéria megtekintése

Orbánék torkán akadhat a Közgép

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 16. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Cikksorozatunk második részében Simicska Lajos cégbirodalmának hálózatát próbáljuk kibogozni, melynek alapján kiderül: az hatalmas és tőkeerős. Az Orbán–Simicska háborúról beszélve ugyanis megkerülhetetlen kérdés, hogy birodalma kitart-e az esetleges állami megrendelések hiányában.

Egyes vélemények szerint a Közgép kiszorítására tesz kísérletet Orbán Viktor azzal, hogy barátja, Garancsi István megvásárolta az egyik piaci konkurenst, a Market Zrt.-t. Cikksorozatunk első részében fölmértük, mennyire egyszerű feladat kiszorítani a Közgépet, amely Magyarországon szinte egyedülálló tudással rendelkezik. Megállapítottuk: ez a folyamat még hosszú ideig eltarthat. De mekkora is Simicska Lajos birodalma?

Nehéz lenne pontosan meghatározni, mennyivel lettek gazdagabbak az elmúlt években a Fideszhez közel állónak tartott vállalkozók, hogyan gyarapodtak az elmúlt évek építőipari közbeszerzési eljárásain rendre nyertes Közgép tulajdonosai, Nyerges Zsolt és Simicska Lajos. Mindenki kerüli a becslést, a száz leggazdagabbról szóló magazin a legfrissebb számában addig jutott el, hogy készített egy úgynevezett „befolyásbarométert”. Ebben politikai elemzők pontoztak aszerint, hogy szerintük mekkora Magyarországon a befolyásuk. A százas lista harmadik helyére fért fel Orbán Viktor és Csányi Sándor mögé Simicska Lajos, míg Nyerges Zsolt a hetedik lett. Vagyonukat senki nem merte megbecsülni.

A Közgép építi az ország csaknem teljes infrastruktúráját
A Közgép építi az ország csaknem teljes infrastruktúráját
Reviczky Zsolt/Népszabadság

 

A Simicska–Nyerges páros cégeinek adataiból annyi biztosan látszik: a tulajdonosoknak akkor sem kell majd aggódniuk, ha megszűnne kiemelt fontosságú politikai státuszuk. A cégcsoport bevételeinek döntő része állami forrásokból származik, de növekszik a piaci megrendelések aránya is. Ráadásul a cégeknek a hatékonyságot még az árbevételnél is jobban sikerült emelni. A mérlegek szerint a Simicska Lajos érdekeltségébe sorolható cégek összesen 5,9 százalékkal növelték árbevételüket tavaly, miközben nyereségük 31,08 százalékkal emelkedett.

Ez lehetőséget adott arra, hogy a társaságok az előző évinél 50 százalékkal nagyobb osztalékot fizessenek ki: összesen tízmilliárd forintot meghaladó összeget. A birodalom zászlóshajója, a Közgép Zrt. ebből 4,1 milliárdot hozott. 2013-ban sikerült a nyereséget is több mint 33 százalékkal, 4,5 milliárd forintra növelni. Ez figyelemre méltó teljesítmény, hiszen a Közgép árbevétele, ha csekély mértékben is, de csökkent.

A céghálózatban kevés társaság köthető közvetlenül Simicskához, aki rendre több tulajdonostárssal osztozik a cégeken. Az egyetlen kivétel az Euro-Publicity Kft., amelyben egyedüli tulajdonos. A saját reklámfelületek értékesítéséből és reklámügynöki tevékenységből működő társaság a többiekéhez képest szerény, 547 millió forintos árbevétellel büszkélkedhetett tavaly.

A vállalkozás 110 millió forintos osztalékot fizetett ki Simicska Lajosnak. A legnagyobb osztalékkifizető a több más cégben tulajdonosként megjelenő Neo-Met Kft., amelyből összesen ötmilliárd forintot vehettek ki a tulajdonosok. A cég a hirdetésipari fővállalkozás, a Publimont, valamint a több médiacégben közvetett tulajdonosként megjelenő Pro A és Pro B Kft.-k birtokosa. Ez a társaság az, amelyen keresztül Simicska Lajos érdekelt a jobboldali médiavállalkozásokban – ám magának a cégnek értelemszerűen nincs értékesítési árbevétele.

Mindehhez képest a többi, Simicska Lajoshoz közvetlenül köthető cég elhanyagolható mértékű eredményt produkált. A Class FM tulajdonosaként működő Advenio Zrt. azért említésre méltó, mert a tavalyi eredmény – a 30 százalékot megközelítő árbevétel-növekedés után – már stabilan meghaladta az egymilliárd forintot, így a tulajdonosok végre kivehették a nyereség egy részét. A cég 1,3 milliárd forint osztalékot fizetett ki. Ehhez képest a portfólió egyik legrégebbi tagja, a Mahir rosszabbul teljesített. Az árbevétel ugyan 42 százalékkal nőtt egy év alatt, ám a profit így is csökkent, a tulajdonosoknak a társaság alig 224 millió forintot fizetett ki ebből.

Simicska Lajos agrárérdekeltsége, a Hárskúti Mezőgazdaság Zrt. továbbra is csak viszi a pénzt (veszteséges volt tavaly). A Mezort Zrt. viszont nem futott rosszul, hiszen 9,4 milliárd forint forgalmat hozott össze, míg csaknem 100 millió forintos osztalékfizetés után 1,699 milliárd forint mérleg szerinti eredményt produkált. Utóbbi cégben egyébként Nyerges Zsolt is igazgatósági tag. Természetesen a cégbirodalom ennél sokkal nagyobb, a közvetett érdekeltségek szinte kibogozhatatlan hálózatot alkotnak.

Az összesítés alapján egy közel 95 milliárd forintos árbevételű cégbirodalom látszik (ennek a jó részét a Közgép adja), amely összesen 22 milliárdnyi osztalékfizetésről adott számot.

(A cikk folytatása a pénteki lapszámunkban olvasható)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.