21 milliárdot fizet a Telekom Amerikában

A cég montenegrói és macedóniai ügyeinek lezárására kötött megállapodás került 90 millió dollárba.

A Magyar Telekom végleges egyezséget kötött az Egyesült Államok Igaz­ságügyi Minisztériumával (DOJ) és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletével (SEC) a céggel kapcsolatos vizsgálatainak egyez­ség útján történő lezárásáról. Ezek a vizsgálatok a cég montenegrói és macedóniai tevékenységével kapcsolatos, összesen több mint 31 millió euró­ értékű szerződésekkel kapcsolatosak, amelyeket a cég könyvvizsgálói nem találtak megfelelően megalapozottnak, és felmerült a gyanú, hogy azokkal megsértették az Egyesült Államok külföldön kifejtett korrupcióról szóló törvényét.

A több éve tartó vizsgálat azzal zárulhat le, hogy a minisztériummal való megállapodás értelmében mintegy 14,3 milliárd forintot fizet a Telekom, míg a tőzsdefelügyelet olyan ítélet meghozatalát kezdeményezi, amely véglegesen eltiltja a céget az említett törvények megsértésétől, valamint mintegy 7,5 milliárd forint kifizetésére kötelezi a magyar céget. Ezzel az ügy lényegében lezárult. A Magyar Telekom a DOJ és az SEC vizsgálatainak egyezség útján történő lezárása keretében fizetendő összesen 90,8 millió dollár (21,8 milliárd forint) összegre korábban céltartalékot képzett.

A Magyar Telekom időközben bejelentette kivonulását az amerikai értékpapírpiacokról. Az említett összegen túl az ügy vizsgálatának jogi és hivatalos költségei a vitatott szerződés értékének sokszorosát teszik ki.

Az amerikai pénzpiaci felügyelet a Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom AG ellen is vádat emelt, pénzügyi jelentéseinek elkészítésére vonatkozó, illetve a belső kontrolling szabályainak megsértése miatt. A német anyavállalat 4,36 millió dolláros bírság megfizetésében állapodott meg az amerikai igazságügyi minisztériummal.

Kara Novaco Brockmeyer, a SEC FCPA végrehajtási osztályának vezetője közleményben úgy fogalmazott: "a Magyar Telekom vezetői hamis szerződéseket használtak arra, hogy korrupt kifizetésekben több millió dollárt folyósítsanak külföldi hivatalnokoknak, akik segítettek a versenytársak távoltartásában és üzletek megszerzésében". "Szándékosan úgy építették fel a csalást, hogy megkerüljék a belső ellenőrzést, majd amikor kérdések merültek fel a "tanácsadói szerződéseket" illetően, "marketing szerződésekké" alakították át őket, hogy elkerüljék a kivizsgálást és, hogy meghosszabbítsák az ügyletet" - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.