Az OTP-nél landolt a KITE

Kiderült, kinek az érdekeltségi körébe került az ország egyik legnagyobb agrárintegrátor cége, a KITE Zrt.

Az OTP Bank ugyanis pénteken, a Budapesti Értéktőzsde oldalán bejelentette, hogy az Inga Kettő Kft.-n, az Öszszehangoló Kft.-n, a Stabilizáló Kft.-n és a Bank Center No. 1. Kft.-n keresztül 46,69 százalékos közvetett tulajdoni részesedést szerzett a KITE Mezőgazdasági és Szolgáltató Zrt.-ben. Ezzel nyilvánvalóvá vált, amit eddig is tényként kezelt a piac, hogy a vállalkozás Csányi Sándor holdudvarába került.

Az eddig vezető út azonban nem volt sima. Az ország egyik legnagyobb és legbefolyásosabb agrárintegrátor vállalkozásának megszerzéséért tavaly ősszel tört ki a harc.A felszínen az egyik leggazdagabb magyar, Bige László és a KITE egyik középvezetője, Guba Sándor párviadalát láthattuk. Bige László igyekezete érthető volt, hiszen a 2012-ben 200 milliárd forintos éves forgalmat és 3,5 milliárd forintos nyereséget elérő KITE-t a legnagyobb hazai műtrágya-kereskedőként szokás emlegetni, míg a péti Nitrogénművek Zrt., Magyarország legnagyobb műtrágyagyártója az üzletember érdekeltségi körébe tartozik. Kombinációjuk tehát logikus lett volna.

A Nitrogénművek Zrt. hosszas előkészületek után tett kísérletet a KITE többségi tulajdonrészének megszerzésére, ám a cél előtt nem sokkal összeomlott a terve, mert színre lépett Guba Sándor.

Azon taggyűlés előtt, ahol a KITE-re adott péti ajánlatról kellett volna dönteni, Guba jogi képviselője bejelentette: ügyfele, a regionális igazgató – elővásárlási jogával élve – ráígér a Nitrogénművek ajánlatára. Ezt végül el is fogadta a tagság, s ezzel Gubáé lett a dolgozók és a menedzsment pakettjét összefogó Stabilizáló Kft. és az Összehangoló Kft. A kikosarazott Nitrogénművek ezután élesen kritizálta Guba Sándor eljárását, és jelezte: ha nem a tervei szerint alakul az ügylet, akkor az elővételi ajánlatot elfogadókkal szemben jogi lépéseket tesz.

Gazdasági körökben azért is keltett komoly meglepetést Guba felbukkanása, mert a KITE – mindennel együtt – 81 százalékos részvénycsomagjáért hatalmas összeget, 23milliárd forintot kínált. Ráadásul nem is a levegőbe beszélt, hiszen ügyvédje számláján az említett összeg rendelkezésre is állt. Erről lapunknak jogi képviselője, Imre András azt mondta: saját forrásból és kölcsönökből állt össze a vételár.

Azt, hogy utóbbit ki biztosította, nem árulta el lapunknak. E körülmény miatt sejtette az ellenoldal Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját a háttérben. A jogi lépésekkel való fenyegetőzés ellenére az adásvétel lefutott, s Guba Sándor lett a cég tulajdonosa. Miután ez megtörtént, a KITE első közleményében sietett közölni, hogy „a jövőben stratégiai megállapodások megkötésével kívánja erősíteni pozícióit”. Az elsőt pedig mindjárt az OTP Bank Nyrt.-vel tető alá is hozták. Búvár Géza, a KITE vezérigazgatója akkor arról beszélt, hogy a megállapodás erősödő pénzügyi hátteret, bővülő bel- és külpiaci üzleti lehetőségeket jelent a KITE Zrt. és partnerei számára, s hozzájárul az agráriumban betöltött szerepük további növekedéséhez. Ezután hosszas csönd következett, amit az OTP Bank mostani közleménye tört meg.

Bige László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.