Ötéves jubileum gálaműsorral

A közelmúltban ünnepelte ötödik születésnapját a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány. Az évforduló, amelyet az i ú tehetségek gálaműsora köszöntött, alkalmat nyújtott a mérlegkészítésre is.

Az alapítvány életre hívói 2008-ban a rászoruló tehetségek felkutatását és gondozását tűzték ki célul azt követően, hogy sok megrendítő sorsot láttak. Olyan nyomorban, teljes lelki és anyagi kiszolgáltatottságban élő gyermekeket, akik tehetsége a nehézségek ellenére kiragyogott környezetükből. Mivel a tehetségvizsgálat és a folyamatos tehetséggondozás az ilyen családoknak megfizethetetlen terhet jelent, azt az alapítvány ingyen nyújtja a programba bekerülő, általános iskolás korú gyermekeknek.

A bennük lévő kimagasló tehetség kibontakozását tudatos, kreatív, szeretetteljes és a személyiséget is komplexen szemlélő fejlesztés segíti. Az alapítvány iskolán kívüli tehetséggondozást folytat, amely három fő területre, a művészetekre, a sportra és a természettudományokra összpontosít. A speciális fejlesztés nyáron családi táborokban, tanév közben az 5színVilág tehetséggondozó programok keretében zajlik, és az alapítvány ad ösztöndíjakat is. Öt esztendő alatt a szakemberek 890 gyermek tehetségét mérték fel, és 15 alkalommal 550 gyermeket táboroztattak. A tematikus, év közbeni programsorozaton mintegy 450 gyermek vett részt, és az alapítványnak 38 ösztöndíjasa volt.

Bár csak öt év telt el, a saját fejlesztésű módszertani munka már több elismerést kapott. Az alapítvány 2008 óta regisztrált Kistérségi Tehetségpont, 2010-ben megkapta a Kiválóan Akkreditált Tehetségpont minősítést, és szakmai tevékenysége bekerült a 10 példaértékű tehetségsegítő program közé. 2011-ben, az Európai Unió magyar elnöksége idején, az Első Európai Tehetségnapon bemutathatta teljes körű tehetséggondozói tevékenységét, az idei Nemzeti Tehetségnapon pedig a Tehetséglabirintus egyik alkotója volt.

Az ötéves munka eredményeit és a fiatal tehetségeket a jeles évfordulón szakmai és anyagi támogatást nyújtó partnerek, önkéntesek és pedagógusok ünnepelték. A gálaesten a tehetséges gyermekek neves művészekkel együtt léptek fel, alkotásaikra „csendes árverésen” licitálhattak a támogatók. A befolyt összeg – talán mondani sem kell – az alapítvány további céljait segíti. (K. K.)

Támogatói háttér: Az alapítvány munkáját kisebb-nagyobb összegekkel közel két tucat vállalkozás, szakmailag pedig több oktatási intézmény, művészeti műhely és sportegyesület támogatja. A gála helyszínéről és a svédasztalos vacsoráról az MKB Bank gondoskodott.

BŐVEBBEN: www.messzehangzó.hu, www.geniuszportal.hu

Az alapítvány 2014-es ösztöndíjasai
Az alapítvány 2014-es ösztöndíjasai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.