Pályázat közben már kiírták a nyertest

A kormányzati infokommunikációs stratégiából lehet megtudni, ki lesz a 450 MHz-es frekvenciapályázat nyertese.

Állami cég, az MVM Net Zrt. nyeri majd a 450 MHz-es frekvenciasávokat – derül ki a kormány infokommunikációs stratégiájából. A bökkenő, hogy egy folyamatban lévő frekvenciapályázat végeredményét írják le a kormány honlapjára tegnap feltöltött anyagban. Igaz: a piaci vélekedések alapján ez nem nagy újdonság, némi magyarázatra ugyanakkor a bejelentés kormányzati oldalról mégis szorulhat, mert ezzel adós. A stratégiából az is kiderül, hogy a kormányzati infokommunikáció egyik kulcscége az MVM Net, amelyet a műsorszórás területén is hadra fognak majd. A két dolog között pedig összefüggés is lehet, amely újabb cégfelvásárlásban ölthet testet.

December elején írták ki a frekvenciapályázatot a 450-es sávokra, amelyen a hivatalos információk szerint több érdeklődő mellett csak az MVM Net Zrt. adott ajánlatot. A becslések szerint a sávokért tíz évre az iparágban filléresnek számító, 100-200 millió forintos díjat fizethet majd. A pályázati kiírás szerint a terv az állami cégek, hivatalok adatkommunikációs igényeinek – a városi közlekedési rendszerektől a járási hivatalokon át az elektronikus útdíjfizetési rendszeren keresztül, összesen több mint 2,5 millió előfizető – kiszolgálása igen alacsony, 500 kbit/s sebesség mellett. Mindezt országos lefedettséggel csak négy és fél év alatt, az első határidőre, másfél év múlva a főutak mentén.

Noha a pályázat még nem zárult le, a február negyedikén keltezett infokommunkációs stratégia már tényként kezeli, hogy az MVM Net ajánlata befutó is lesz. „Az MVM Net ezen túlmenően a 450 MHZ-es frekvencia elnyerésével olyan hálózati szolgáltatást tud biztosítani az állam számára, amely függetleníti az állami igényeket a piaci bizonytalanságtól. Ezek az infrastrukturális fejlesztések alapot jelentenek majd az okos mérők, okos hálózatok elterjedésének az energetika területén” – írja a dokumentum, amely egyszersmind választ ad arra az eddig hivatalosan meg nem válaszolt kérdésre is, mire használná az állami MVM Magyar Villamos Művek leányvállalata ezt a sávot. Csupa olyan dologra, amelyet az állam a piacról is meg tud vásárolni. Ettől tart a kormánnyal ma partnerségi megállapodást kötő Magyar Telekom is, amelynek képviselője a 450-es pályázat ügyében november közepén tartott nyilvános meghallgatáson arról érdeklődött, hogy a hatóság bekalkulálta-e a 800 megahertzes sávok értékének meghatározásakor, hogy „egy 450-es hálózat jelentős üzleti lehetőségeket von el” tőlük. Értsd: ha az állam konkurenciát épít nekik a 450-es sávon, kevesebbet ér a 4G-s szolgáltatásra alkalmas sávkészlet.

Az is érdekes kérdés, mennyiért építene teljesen új és országos hálózatot az MVM Net, s mi szükség van ennyi pénz elköltésére? Milyen üzleti tervet készítettek a megtérülésről? Könnyen lehet, nem zöldmezős hálózatban gondolkodnak. A stratégia húszas pontja ugyanis az MVM Net Zrt. jelentős hálózati kapacitásáról, 450 MHzes tartomány használatba vételéről és – most kell figyelni – a műsroszórási kapacitás megteremtéséről ír.

Ez utóbbi új elem ugyanis. Jelenleg az egyetlen országos műsorszóró az Antenna Hungária, amely rendelkezik olyan bázisállomás-hálózattal, amely a 450-es hálózat alapja lehet. A céget már többször emlegették a kormányzat lehetséges felvásárlási célpontjaként. Ez esetben egész más számok kerülhetnek az MVM Net eddig nem ismert, 450-es sávval kapcsolatos üzleti tervébe

 UPDATE (2014. jebruár 21.)

Nyer az MVM-Net: cél, nem pedig tény
Célként és nem tényként kezeli a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia, hogy az MVM Net Zrt. hasznosíthatja majd a 450 Mhz-es frekvenciákat – közölte a szaktárca lapunk kérdésére annak nyomán, hogy megírtuk: a kormány által február ötödikén elfogadott stratégia arról ír, hogy az MVM Net nyeri el a sávokat, noha a szóban forgó pályázati eljárás még folyamatban van. A tárca hozzátette: intézkedéseik és a stratégiában foglaltak azt a célt szolgálják, hogy az állam a saját infrastruktúráját és az igénybe vett szolgáltatásokat olcsóbban és hatékonyabban tudja használni, valamint biztonságosan, megfelelő minőségi szinten tudja működtetni. Ennek érdekében pályáztatták az említett sávokat, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a frekvenciasáv elsődlegesen kormányzati célú hasznosítását. A pályázat a január 15-i határidőig egyedüli pályázó az MVM Net Zrt. volt. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.