Kasszaügy: Átrajzolt piac

Hétfőig kell új online kasszát rendelniük azoknak a kereskedőknek, akik korábban az Alt Cash Kft.-től rendeltek Sam4S pénztárgépet, amelynek a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal átláthatónak épp nem nevezhető módon visszavonta a korábban jogerősen kiadott forgalmazási engedélyét.

Ha a kereskedők hétfőig rendelnek, az állam támogatásként visszaadja nekik a pénzt, amit a forgalmazónak befizettek, noha az intézkedés miatt még várhatók jogi viták, hiszen az engedély visszavonása máig nem emelkedett jogerőre. Az Alt Cash partvonalon kívülinek látszik most a pénztárgéppiacon, különösen, hogy a héten az MKEH formális indokokkal, konkrét vizsgálat nélkül elutasította az Alt Cash kasszák újból beadott engedélykérelmét. Egyelőre nem tudni, hogy a hatósági fellépések nyomán hány ügyfelet vesztett az Alt Cash, de tízezres ügyfélszámról lehet szó. Kérdés, hogy félreállításával melyik forgalmazó tud nagyobb szeletet kihasítani a tortából?

Néhány hét alatt kasszák ezreit kellene átállítani
Néhány hét alatt kasszák ezreit kellene átállítani

A lengyel Comp SA az általa gyártott négy géptípusra eddig 30 ezer megrendelést regisztrált. A Compnál úgy vélik: a magyar piacon harmincszázalékos részesedést tudnak majd elérni, ami nagyjából 50 ezer eladott gépet jelent, így a másik 20 ezer gyártását is elkezdték már a lengyelországi gyárban, ami hamarosan beérkezhet az országba. A cégcsoport két gyára havonta 30 ezer darabot tud legyártani. A másik nagy forgalmazó az ECR-Trade, hozzájuk szintén tízezres nagyságrendű megrendelést társít a piaci közvélekedés.

Tóth Tamás ügyvezető szerint eddig összesen 21 ezer gép került ki tőlük a kereskedőkhöz, illetve további 7 ezret várhatóan már februárban beüzemelnek. Az üzleteket járva az ő gépeikből látható a legtöbb, hiszen újévkor készletről tudták kiszolgálni a kiskereskedőket. Kérdésünkre számot nem közölt az LA Pénztárgép Kft., csak annyit, hogy eddig jóval több megrendelést kaptak, mint amennyire számítottak. A forgalmazók közül eddig az LA-nál volt leginkább érezhető, hogy kifejezetten rástartolt az Alt Cash-ügyfelekre, most azzal hirdetik a magyar fejlesztésű Cashcube nevű gépüket, hogy az első tízezer darab bruttó százhuszonhétezer forintba kerül, amiért az átszerződő kiskereskedő ténylegesen is csak százezret kell hogy kifizessen, ha az állam időközben átvállalja az Alt Cashnél bennragadt foglalóját.

Mint arról korábban írtunk, a piaci szereplők közül a tavaly alapított LA Pénztárgép Kft. társtulajdonosa a közelmúltig a Varga Mihály miniszterhez fűződő barátságáról ismert Horváth László nagyvállakozó volt. Időközben a Horváth-érdekeltségeket összefogó L. A. C. Holding Zrt. kiszállt a cégből, ám a helyébe lépő Bazalt-Kő Zrt. sem lehet ismeretlen számára, amely honlapja szerint a L. A. C. Holding tagja. Bár cégbírósági papírok szerint ez csak jogelődjére, a Bazalt-Kő Kft.-re volt igaz, amiben a Horváth családnak résztulajdona volt. A zrt. tulajdonosa ma Dariusz Jacek Rudnicki lengyel üzletember, akinek a kézbesítési megbízottja Berencsi Tamás ügyvéd, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő jogi főigazgatója, aki az elmúlt 10 évben maga is dolgozott az L. A. C. Holdingnak.

Az Alt Cash később is komoly szereplője marad az online-piacnak, a hatóságok eddigi fellépése pusztán a cég korábbi monopolszerepét roppantotta meg – mondják a lapunk által megkérdezett forgalmazók, hozzátéve: a monopolhelyzetét is részben az állami hatóságoknak köszönhette. A kormányzat ugyanis az online koncepció megszületése óta rendre irreálisan rövid határidőket szabott az átállásra, a sietség az Alt Cash malmára hajtotta a vizet. Pedig még a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is figyelmeztetett arra, hogy a verseny kárára válik a sietség. Az erőltetésnek volt pszichológiai hatása is, amiből szintén az Alt Cash profitált: a kereskedők azt a kasszát választották, amit ismertek, és tisztában voltak a megfelelő szervizhátterével.

– Ha egy kassza lerobban, amíg meg nem javítják, lehúzhatom a rolót. Az is komoly kár, főleg, ha néhány nap alatt nem lehet a kasszát megjavítani, például egy konstrukciós hiba miatt – ecsetelte egy forrásunk a helyzetet. Vagyis a sürgős választás elé állított kiskereskedők tömegével szerződtek le a 90-es évek óta ismert és a kiskereskedők között kiterjedt kapcsolatrendszert élvező forgalmazóval, amelyik a 100-120 ezerből 80 ezer megrendelést vitt el. A kormányzati kapkodás éppen a fiatal, nemrég a piacra lépett cégeket hozta hátrányba, például az LA Pénztárgépet.

A monopolgyanús helyzetet az engedélyezési hivatal akciói törték meg. Előbb október közepén vonták be a 270-es típusjelű Alt Cash gép jogerős engedélyét, majd egy néhány nap alatt javítható szoftverhiba miatt január végén tiltották be a 300-as típusút is. Zavarossá tette a képet, hogy időközben a rendőrség is vizsgálódni kezdett kasszaügyben korrupció gyanújával. Minderről semmit sem tudni, s azt sem, hogy a történtekkel összefüggésben van-e, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter időközben azonnali hatállyal felmentette Király Péter MKEH-főigazgatót. Aki ma is élvezi a kormányzat bizalmát, felügyelőbizottsági tag a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél, s érdeklődésünkre az őt delegáló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium leszögezte, hogy nem terveznek változtatást ezen a poszton.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.