Titokzatos befektetőé lett a tízmilliárdokat érő Olajterv Zrt.

Az energetikában eddig kevéssé ismert Polony István cége vette meg a több tízmilliárd forint értékűre tartott Olajterv Vagyonkezelő Zrt. többségi részét.

Az eladó Pap Géza korábbi vezérigazgató. Az Opten által 66 milliárdosra becsült vagyonnal – melynek nagy részét az Olajterv többségi csomagja adja ki – Pap Géza legutóbbi, Top 150 Csúcsvagyon című kiadványunkban a 7. leggazdagabb magyar vállalkozó lett.

Az idei év eddigi, alighanem legnagyobb cégügyletéről további részleteket egyelőre nem tudni. Pap Géza megkeresésünkre szűkszavúan annyit mondott, „magánügy”. Ismerői szerint a volt többségi tulajdonos, a szakma doyenje korára tekintettel vált meg részétől. Mint megírtuk, Pap Géza nemrég részesedést vásárolt a miniszterelnökkel jó kapcsolatot ápoló Garancsi István tulajdonolta Videoton focicsapat társaságában, a Futball-F Kft.-ben. Gyermekei etyeki pálinkafőzdéjét – ahol egy ízben Orbán Viktor kormányfő is vendégeskedett – bizonnyal megtartja.

A váltás a különböző az energetikai vezeték- és gépgyártástól a tervezésen át számos területen tevékenykedő, az elmúlt tíz év során számtalan szakcéget magába olvasztó Olajterv-csoport vezetőségében is megmutatkozik: Polony István – akit tegnap nem értünk el – az Olajterv elnök-vezérigazgatója lett.

Cégén keresztül továbbra is az Olajterv Vagyonkezelő résztulajdonosa Tóth József, az eddigi elnök. Fia, Tóth Balázs pedig vezérigazgatóból vezérhelyettes lett. Értesüléseink szerint a kiterjedt energetikai kapcsolatrendszeréről ismert Tóth József azért vált meg az elnöki tisztségtől, mert a világ energetikai csúcstalálkozóit szervező World Petroleum Congress elnöki posztjának várományosa. Úgyszintén kistulajdonos marad a korábbi cégbeolvadások nyomán részesedést szerző Seszták család.

Polony István az iratok szerint tavaly októberben jelent meg az Olajtervnél. Cége, az LMH Holding néhány nappal decemberi megalapítása után vette meg Pap Géza cégétől, a 62 százalékot tulajdonló Advoiltól a többségi részt. Egy forrásunk szerint Polony Istvánt a vállalatszervezésben szerzett tapasztalatai miatt láthatják szívesen a társaságnál. A Magyar Innovációs Szövetség – melynek tiszteletbeli elnöke, Pakucs János az elmúlt tíz év során szintén volt Olajterv-tulajdonos – januári hírlevelében jelentette, hogy az elnök-vezérigazgató innovációs díjakat adott át.

Az Olajterv, melynek jogelődjét 1963-ban alapították tervezési munkálatokra, 2000-ig a Mol leányvállalata volt. Az akkor már kisebbségi állami tulajdonú olajcsoport profilidegenség miatt döntött az eladása mellett. Pap Géza 1990-től 2000-ig irányította az Olajtervet vezérigazgatóként. Utána egy évig a Mol igazgatósági tagja volt, majd 2001-ben az Olajterv menedzsmentkivásárlásában vállalt szerepet. A cégben a 2002-es választásokig részvényes volt az első Orbán-kormányhoz közel állónak mondott és a titkosszolgálatokkal is összefüggésbe hozott Defend, 2006–2010 között pedig, amikor már Pap Géza volt a fő tulajdonos, az ismeretlen hátterű luxemburgi Olajterv S. A. is. Az elmúlt tíz év során a csoport anyagilag talpra állt, amit részint, de nem kizárólag a Mol jelentős megrendeléseinek köszönhetett.

Az elmúlt évtized során olyan nagy múltú energetikai gyártó- és tervezőcégek olvadtak az Olajtervbe, mint a HP-Team, a Kőolajvezeték-építő vagy a DKG-East. A 2000-es évek nagyobb beruházásai közé tartozik a Mol százhalombattai kénmentesítője, a komáromi biodízelgyár, a Mol és az E.ON mára állami tulajdonba került föld alatti gáztárolója, illetve számos belföldi és határokon átívelő gázvezeték. Jelenleg is építik a magyar–szlovák gázkapcsolatot. Az Olajterv Vagyonkezelő csoportszintű árbevétele 2011-ben közel 70 milliárd forint volt. Tulajdonosai akkor 17 milliárd forint osztalékot vettek fel, a jóval szerényebb 2012-es év után is jutott osztalékra, 2013 pedig újabb fellendülést hozhatott.

Polony Istvánról az ügylet vélhető nagyságrendjéhez képest viszonylag keveset tudni. A 1997-es alapítás idején feltűnt a tanácsadással foglalkozó Carnationben – melynek 2005–2007 között is igazgatósági tagja volt –, társként megjelenik orvos édesapja cégeiben. 2009-ben felügyelőbizottsági, 2010-ben igazgatósági tagságot vállalt a szerteágazó befektetéseiről ismert Varga Zoltán cégében, az Orbán-kormány pályázatain is sikerrel induló Első Magyar Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-ben. Az interneten fellelhető számos tudósítás szerint fanatikus sportember hírében áll, versenyszerűen kerékpározik és hosszútávfutó.

Gázvezeték-építés Szadán. A nagy múltú cég számtalan beruházás kivitelezője
Gázvezeték-építés Szadán. A nagy múltú cég számtalan beruházás kivitelezője
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.