A Húsipari Vállalatnál nyomoz a NAV

A Húsipari Vállalat Zrt.-nél tartottak házkutatást a hét végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói – tudtuk meg független piaci forrásokból. Az adóellenőrökből, pénzügyi nyomozókból és pénzügyőrökből álló ötventagú akciócsoport a vállalat telephelyén és képviselőjének lakásán iratokat foglalt le, lementette a számítógépek adatait, illetve több mint nyolcvan embert meghallgatott.

Ezen túlmenően a hatóság 2,5 milliárd forintot zárolt a cég bankszámláján, lefoglalta a vevőkkel szembeni követeléseit, valamint ingó és ingatlan vagyonát. Azért volt erre szükség – tudatta a NAV a cég nevesítése nélkül –, mivel a gyanú szerint a társaság nem fizette meg a közterheket. Az adóhatóság illetékes bűnügyi igazgatósága különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt folytat nyomozást – tudatták az adóhatóságnál, ám ennél többet nem mondtak a folyamatban lévő eljárásról.

Az adónyomozók szeme azon akadhatott meg, hogy a 2012-ben amúgy 2,4 milliárd forint forgalmú cég rendre nullás adóbevallásokat nyújtott be a hatóságnak. A Húsipari Vállalat kiskereskedelmi körökben régóta ismert cég. A társaság üzemeltette az Auchan központi húsüzemét, illetve a hipermarket egyik beszállítója volt, ám a Hvg.hu információi szerint a Lidl, az Aldi, a Penny Market, illetve a Tesco és a Coop polcain is megjelentek a termékeik. A 2011-ben alapított cég a Pick-család egyik érdekeltsége. (A névazonosságon kívül a családnak nincs köze a szintén húsipari Pick Szegedhez.) A cég eddigi presztízsét jelzi, hogy a Pick-család társtulajdonos a sertéságazat integrációjának elősegítésére 2008-ben életre hívott Magyar Minőségi Sertés Kft.-ben.

Ennek most vége szakadhat: az adóhivatali razzia mellett a cég hűtőházát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai szállták meg. Az adóhatóság közleményében olvasható, miszerint a húsfeldolgozó üzemben és a hűtőházban lefoglalták a 672 tonnás húskészlet jelentős részét, mivel lejárt a termékek szavatossága. A Húsipari Vállalat közleménye szerint a lefoglalt hús nem kiskereskedelmi forgalomba, hanem „vegyipari felhasználásra” ment volna. Egyebekben szerintük a Nébih munkatársai nem találtak más problémát, s együttműködnek a hatósággal. Az ügyben hírbe hozott Auchan hangsúlyozta: őket nem érinti a vizsgálat, illetve az élelmiszer-biztonság által ellenőrzött hűtőházból nem került termék az áruházlánc polcaira.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.