Világszerte keresik Patkóst

Országos, európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján immár világszerte keresi a rendőrség a 47 éves Patkós Péter Gábort, a Patkós-Cassa Kft. ügyvezető igazgatóját – közölte a BRFK.

Bognár Kinga szóvivő tájékoztatása szerint a rendőrség továbbra is várja az egykor online pénztárgépek forgalmazását hirdető Patkós-Cassa károsultjainak jelentkezését. A Patkós-Cassa nem gyártója, csak viszonteladója volt egy bizonyos online pénztárgép típusnak. Neve még jóval a nyomozás elrendelése után is olvasható volt a NAV honlapján az online kasszák beszerzésére, telepítésére és karbantartására jogosult cégek sorában, csak a nyomozás hírére kirobbant botrány hatására törölték onnan.

A Patkós-Cassa 626 darabot rendelt a Montel Informatikai Kft. által kínált pénztárgépből. A cég be is szerezte a kért mennyiséget, de mivel a Patkós-Cassa egy fillért sem fizetett nekik, nem adták át a gépeket sem a Patkós-Cassának, sem azoknak a kiskereskedőknek, akiknek a nevében megrendelték azokat. Annak ellenére sem, hogy a kereskedők kifizették a Patkós-Cassa által kért 77 ezer forintos előleget, majd a megrendelők adatait átadta a Montelnek, akik fel is töltötték azokat a NAV internetes oldalára.

A Patkós-Cassa károsultjai a Facebookon önálló csoportot hoztak létre. Történeteikből egy meglehetősen gondosan felépített csalás rajzolódik ki. Előbb csak egy előlegszámlát kaptak a megrendelők, miután azt kifizették, megkapták az importőr visszaigazolását, és megtörtént a nyilvántartásba vételük a NAV-nál. November közepe táján kaptak egy sürgető e-mailt, hogy azonnal utalják át a vételár hiányzó részét, mert változtak a jogszabályok, és aki nem fizet időben, annak visszautalják a már kifizetett előleget, de az illető garantáltan elbukja az állami támogatást. A fizetés határidejeként december 15-ét jelölték meg.

Mindenki fizetett is, december 15. után azonban már sem telefonon, sem e-mailben nem volt elérhető a Patkós-Cassa. A BRFK korrupció és gazdasági bűnözés elleni osztályának nyomozói 20-án már csak a cég hűlt helyét találták a cégnyilvántartásban (és más iratokon is) feltüntetett telephelyén.

A Patkós-Cassa-károsultak még ma sem tudják, mi lesz velük. A dolgok jelen állása szerint a döntően kiskereskedőkből álló becsapottaknak újra ki kell fizetniük a pénztárgép árát, ha folytatni akarják a működésüket. Náluk a kormány nem tett olyan gáláns ajánlatot, mint az Alt Cash volt ügyfelei esetében (ahol a visszavont engedélyű gépet megrendelők újabb, kötelező vásárlásánál az előleget már az állam állja majd).

A rendőrség azt kéri, aki tudja, hogy jelenleg hol tartózkodik Patkós Péter Gábor, hívja a (06-1) 457-5700-as telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható (06-80) 555-111 Telefontanú zöldszámán, a 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Facebookos tüntetés pénteken

Jogbiztonságot követelve utcára vonulnak a Facebookon szerveződött, „Online Pénztárgép Cserére Kötelezettek” csoport résztvevői. A csoport lapján csütörtök délutánig 360-an jelezték, hogy részt vesznek a demonstráción. A tüntetők a Nemzetgazdasági Minisztérium elé vonulnak, ahol várhatón fél egykor petíciót adnak át, szándékuk szerint Varga Mihály miniszternek. A szervezők szerint az online pénztárgép megvásárlására kötelezett vállalkozók torkig vannak az átállás körüli hatósági packázással, a határidők módosítgatásával. Szerintük a koreai kasszák engedélyének visszavonása is ezt a jogbizonytalanságot tükrözi.

Patkós Péter Gábor
Patkós Péter Gábor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.