Steve Ballmer hatmilliárdos hattyúdala

Szépen búcsúzik Steve Ballmer a Microsoft vezérigazgatói posztjától. A nevével fémjelzett utolsó negyedév most közölt adatai az elemzői várakozásokat felülmúló teljesítményről tanúskodnak: a cég 6,56 milliárd dolláros nyereséggel – csaknem 1500 milliárd forint – zárta a decemberrel véget ért üzleti negyedévét, ez három százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi időszakét.

Jóval nagyobb, 14 százalékos előrelépés volt a forgalomban: 24,5 milliárd dollár szerepel a bevételi soron, köszönhetően az ősszel piacra dobott Xbox One játékkonzol vártnál is kedvezőbb fogadtatásának, a Surface táblagépek iránti kiemelkedő keresletnek, valamint a vállalati szoftverpiacon tapasztalt bővülésnek. A vállalati szegmens adta a Microsoft nyereségének kétharmadát, noha csak a bevétel fele kötődik hozzá. Egyharmadnyi profit párosult a kereskedelmi eladásokhoz, miközben ezek 9,9 százalékkal múlták felül az egy évvel ezelőttit. Ebben fontos szerep jutott a tavalyelőtt ősszel debütáló Surface táblagépeknek, amelyek pocsék rajt után most kezdik beváltani a hozzájuk fűzött reményeket. A harmadik negyedévhez képest megduplázódó, 893 millió dollárra ugró Microsoft-tabletbevétel nem is igényel bővebb magyarázatot. Kétségtelenül közrejátszott ebben, hogy októberben a cég frissített Surface változatokkal jött ki. Ám a mostani siker sem elegendő ahhoz, hogy elfedje a táblagép okozta eddigi – nem számszerűsített – veszteségeket. Hatalmas sikernek bizonyult az Xbox One játékkonzol, amelyből a legutóbbi negyedévben 3,9 millió darabot adtak el, s így 53 százalékos részesedésével egy csapásra piacvezetővé lépett elő az Egyesült Államokban. A felhőszolgáltatások a jövő egyik nagy nyereségforrását képezhetik, erre utal, hogy az ebből a szegmensből származó bevétel is megduplázódott a negyedik negyedévben.

A cégvezetés érdemben nem kommentálta az egykori világelső Nokia telefongyártó eredményeit. A finn vállalat megvásárlása után is veszteségforrás a Microsoft számára. Amy Hood pénzügyi vezérigazgató-helyettes a The Wall Street Journalnak úgy nyilatkozott: rengeteget kell dolgozniuk még ahhoz, hogy a Nokia révén a Windows Phone okostelefonok korábbi négyszázalékos világpiaci részesedését mielőbb két számjegyűre növeljék.

Tavaly történelmi rekordot jelentő tízszázalékos forgalomcsökkenés volt a személyi számítógépek piacán, ennek ellenére a Microsoft jobban teljesített a várakozásoknál, elsősorban annak eredményeként, hogy a vállalati szoftvereladások immár harmadik negyedéve folyamatosan nőnek, és jobb jövedelmezőségükkel pótolni tudják a kiskereskedelmi piacon tapasztalt keresletcsökkenést. Sőt az elemzők szerint az idén tízszázalékos forgalomnövekedést is elérhet a Microsoft az után, hogy a tavasszal megszünteti a népszerű, de már 12 éves Windows XP operációs rendszerhez nyújtott technikai támogatást, szoftvercserére ösztönözve ezzel a felhasználókat.

A Microsoft eredményei felett azonban nem látni a befektetők felhőtlen örömét, még akkor sem, ha a New York-i tőzsdezárás után ismertetett jelentés nyomán négy százalékkal megugrott a cég árfolyama.

Az ok: még mindig keresik a cégalapító Bill Gates stratégiájának következetes – és sikeres – végrehajtójaként ismert Steve Ballmer vezérigazgató utódát. Ballmer tavaly augusztusban jelezte visszavonulási szándékát. Az új vezér kiválasztása folyamatban van, s a befektetők izgatottan várják, hogy az utód milyen jövőképet fogalmaz meg, abban mennyire hangsúlyosan szerepel az eddig gyengébben teljesítő üzletágak felfuttatása, mennyire megy el a cég a szoftvergyártástól az egyre jobban jövedelmező szolgáltatások irányába, követve az IBM példáját. Az sem mellékes, hogy a nyereségből mennyit szándékozik szétosztani a részvényesek között. A lehetséges utód személyéről azonban egyelőre mélyen hallgat a Microsoft.

Lassított a Samsung

Két év után először számolt be nyereségcsökkenésről a dél-koreai Samsung, amelynek negyedéves profitja az előző évinél hat százalékkal lett kevesebb, 7,6 milliárd dollárt tett ki. Ebben szerepe volt annak, hogy a cég egymilliárd dollár összértékben premizálta dolgozóit az elmúlt évtizedekben közösen elért sikerek elismeréseként. A televíziók, a félvezetők és okostelefonok gyártásában világelső cégóriás nyeresége emellett az Apple új iPhone-jainak őszi piacra dobását is megszenvedte, erre csak a tavasszal lesz méltó válasza az új generációs Galaxy okostelefon révén. A befektetők megnyugtatására a Samsung megduplázza, azaz egy százalékra növeli a 2013-as év után kifizetendő osztalékot, igaz, ez még így is a fele az Apple által szétosztott két százaléknak.

 

A Microsoft-vezér Steve Ballmer egy dél-koreai útján – lassan búcsúzik, de van minek örülnie
A Microsoft-vezér Steve Ballmer egy dél-koreai útján – lassan búcsúzik, de van minek örülnie
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.