galéria megtekintése

Helyreigazítás

Az írás a Népszabadság
2014. 01. 21. számában
jelent meg.

NOL
Népszabadság

A 2014. január 21-én megjelent "630 forintért ismertük meg a Lipótváros titkát" című cikkünkben azzal, hogy kiemeltük, hogy a Belváros-Lipótváros Önkormányzatának honlapján található háttéranyagban foglalt összes beruházás költsége 3,8 milliárd forint, ezzel szemben az Önkormányzat csak két, ennél alacsonyabb összegű költséget tartalmazó szerződést küldött meg a nol.hu részére, azt a hamis látszatot keltettük, mint hogyha az Önkormányzat az újságíró adat kiadása iránti kérelmét nem teljeskörűen teljesítette volna. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Belváros-Lipótváros Önkormányzata a nol.hu újságírója által kért szerződéseket - részben kitakart adattartalommal - átadta.

630 forintért ismertük meg Lipótváros titkát

Meglehet, hogy a Belváros nagyszabású fejlesztései körül minden rendben van, de sokan kételkednek ebben. Irdatlanul sok pénzről van szó ugyanis. És a beszerzést nemzetbiztonsági okokra hivatkozva titkosították. Rogán a kétmilliárdjával pedig csak kishal a Kossuth téren és környékén elköltött 25 milliárdhoz képest.

Hatszázharminc forint. Ennyibe került, hogy a Belváros önkormányzata betekintést engedjen az „Észak-Lipótváros megújítása” néven futó, közbeszerzés nélkül lebonyolított beruházása szerződéseibe a Népszabadságnak. A nemzetbiztonsági okokra hivatkozva titkosított beszerzéshez mérten, két hónap levelezés után, akciós áron megismert dokumentumok tanúsága szerint a Penta Általános Építőipari Kft. nettó 1,581 milliárd forintért kapta meg az V. kerület közterületeinek átépítési munkáit tavaly augusztusban. A számlát az Európai Unió pénzéből fizetik. Ezt írta lapunknak a városrész jegyzője, akinek leveléből kiderül: Brüsszel további számlákat is kap hivataluktól. És ha ez nem lenne elég, a kerület honlapján egy a sajtónak szánt dokumentumban vaskosabb kiadásokat is összeírtak.

A közérdekű adatszolgáltatási kérelem teljesítéséért Sélley Zoltán jegyző okkal kért pénzt: a Belváros önkormányzata köteles a lehető legnagyobb körültekintéssel eljárni a közpénzek elköltésénél. Márpedig az Észak-Lipótváros megújításáról szóló, 63 oldalnyira taksált szerződések számítógépre másolására a polgármesteri hivatal laponként tízforintos ajánlatot kapott a Copy Gurutól. Amit mégsem fizethetett csak úgy, „zsebből”, ezért az említett összeget kérték lapunktól. Más kérdés, hogy ennyi pénzért végül feltűnően „karcsú”, tizenegy oldalnyi dokumentum érkezett szerkesztőségünkbe. A fővállalkozói szerződés például a negyedik oldal után számozatlan lappal folytatódott, majd hirtelen az utolsó, 28. oldal következett. Az ebben a dokumentumban nem nevesített Balassi Bálint utca átépítésének szerződésében pedig már a második oldal után számozatlan lapot nyitottak, és utána azonnal zártak a 22., utolsó oldallal.

De a jegyzői hivatal első embere szerint ez így teljesen rendben van. Egyrészt, mert azt már tavaly novemberi levelében megírta lapunknak: a március végén befejeződő, kiemelt kormányzati beruházás építési területei alatt, a „földben található vezetékek, közműhálózat megismerése, vagy a projekt egyéb műszaki paramétereinek nyilvánosságra hozatala nemzetbiztonsági érdekeket sértene”. Ami „nagyobb súllyal esik latba, mint a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő érdek”. És mivel értetlenkedtünk a furcsán megcsonkított szerződések miatt, a napokban egyértelművé tette azt is, hivataluk nem „jogosult” a teljes fővállalkozói szerződés kiadására. Ők mindent megmutattak, amit kellett.

 
Az Olimpia parkban közel 12,4 ezer négyzetméternyi területet újítanak fel
Az Olimpia parkban közel 12,4 ezer négyzetméternyi területet újítanak fel

Lehet találgatni, hogy mondjuk az Olimpia park emlékművének felújítása és vízjátékkal gazdagítása mi olyan titkot tartalmazhat, amiről a külföldi titkosszolgálatok nem értesülhetnek. Mindenesetre, ha jóindulatúak vagyunk, a kerület eljárásában az alapfokú hírszerzői tanfolyamokon elsajátítható zavarkeltés „mesterfogásait” ismerjük fel. Ott van például, hogy a Lipótvárosban zajló munkák fővállalkozói szerződésében szereplő összeggel ellentétben a Belváros jegyzője levelében először 1,827 milliárd forint összköltséget említett. Amiről azt is elárulta, ezt a pénzt fizettetik ki teljes egészében az EU Regionális Fejlesztési Alapjával. Miután azonban szóvá tettük a látszólagos ellentmondást, már azt magyarázták: a jegyzői levélben az unió által támogatott összes projektelem ára szerepel. Azaz a Falk Miksa utca, a Széchenyi rakpart és az Olimpia park, a Balaton utca, Markó utca, valamint Stollár Béla utca felújítása, amelyek kivitelezése önmagában 1,54 milliárd forintba kerül. Ehhez pedig jönnek még a járulékos kiadások.

És hát ezekből van bőven. A kerület infoterminálja önmagában 1,27 millió forintba, a műszaki ellenőr foglalkoztatása 28,3 millió, a műszaki tervezés 75,8 millió, Lipótváros „Közösségépítő rendezvénysorozata” 31 millió forintba kerülhet. A közbeszerzési szakértő 3,5 millió forintért dolgozhat, és ennyit fizethetnek a jogi szolgáltatásokért is. A megvalósíthatósági tanulmányok készítése 5,08 millió forintot, a könyvvizsgálat hétmilliót vihet el. A „Nyilvánosság biztosítása” 18 milliós keretet kapott, a rehabilitációs szakmérnök nyolcmillióért dolgozhatott. Az engedélyek beszerzése, a hatósági ügyintézés majdnem 6,2 millió forintot emészthetett fel, a projektmenedzsment 54,8 millió forintos számlát produkálhat. És még így is maradt 66,4 millió forint tartalék.

Mindezek után nem kell mást tenni, csak összeadni a kivitelezési és járulékos költségeket, és már ki is jön a jegyzői levélben szereplő összeg. Újabb zavart okozhat azonban, ha hallgatunk a polgármesteri hivatalra, és elolvassuk, mit írnak fejlesztéseikről honlapjukon. Az interneten elérhető, az Észak-Lipótváros átépítésének fővállalkozói szerződésében szereplő építkezéseket újabb munkálatok felsorolásával vegyítő „háttéranyagban” ugyanis 3,8 milliárd forintnyi bruttó kiadást említenek. Ami felkelti a gyanút, hogy közterületei megújítására a Belváros akár seregnyi szerződést is köthetett, lapunknak azonban mégis csak két, megcsonkított dokumentumot postáztak. Adatszolgáltatási kérelmünkre legalábbis a fővállalkozói szerződéssel együtt, az abban nem is szereplő Balassi Bálint utca átépítésének 62,3 millió forintos vállalkozási „papírjait” is megküldték. Így nem lenne meglepő, ha a főberuházás csomagjában meg sem említett többi közterület munkálatait is lepapírozták volna. Cikkünk publikálása után a kerület hegyzője jelezte, hogy szerinte ezzel hamis színben tüntetjük fel a valós tényeket. Ezt azzal magyarázta, hogy az Észak-Lipótváros fejlesztése projekt a Falk Miksa utca, a Széchenyi rakpart, az Olimpia Park, valamint a Balaton, a Markó és a Stollár Béla utca egyes részeinek felújítását (fővállalkozói szerződés), illetve kapcsolódó projektként a Balassi Bálint utca rekonstrukcióját (külön szerződés), tartalmazza. Az önkormányzat honlapján  megtalálható sajtó háttéranyag azonban egy bővebb dokumentum, amely nemcsak az észak-lipótvárosi fejlesztéshez tartozó utcák felújításának leírását tartalmazza, hanem egyéb projektjeinkét is. Ilyen, külön projektben, külön költségvetéssel felújítás alatt lévő utcák a Váci, a Galamb, az Aranykéz, a Széchenyi, a Garibaldi, illetve az Akadémia utca. A hivatkozott dokumentum végén jelzett, 3,8 milliárdos, becsült összeg tehát nem összekeverendő az Észak-Lipótváros megújítása projekt végösszegével - állítja a jegyző.

A számháború azon nem változtat, hogy ha az EU által utalt pénzből – bármennyi legyen is ez – az alvállalkozói lánc végén álló kivitelezőknek is jut, az országgyűlési választások idejére Észak-Lipótváros valóban komolyan átalakulhat. A Belváros médiának szánt háttéranyaga szerint például az Olimpia park 12,4 ezer négyzetmétere újul meg 582,8 millió forintból. Ennyiből a többi között futja a park bekerítésére, a főbejáratnál elhelyezett vizesblokkra, parkőrszolgálatra, gumiburkolatú játszótér kialakítására, kutyafuttatóra, kerékpártárolóra és padokra. A Falk Miksa utcában 703,8 millió forint elköltését vették tervbe 15,3 ezer négyzetméteren. Lesz itt új burkolat járdára és útra, részleges akadálymentesítés, korszerű felszíni vízelvezetés, fasorkorrekció.

Jut pénz a Széchenyi rakpartra is, ahol 7,9 ezer négyzetméteren 252,8 millió forint volt a tervezett kiadások végösszege. A keret döntő hányadát alighanem az útburkolat cseréje, illetve az alépítmény megerősítése emésztheti fel. A Nagy Ignác utca mintegy hatezer négyzetméternyi közúti és járdafelületének átépítésére, a vízelvezetés korszerűsítésére 271,4 millió forintot írtak be a tervbe. A Bihari János utcában az útpálya burkolatát, és szakaszosan szerkezetét is cserélik 4350 négyzetméteren úgy 143,8 millió forintból. És, ha ez nem lenne elég, a Penta Kft. fővállalkozói szerződésébe még bele kell férnie a Stollár Béla, a Balaton és a Markó utca rendbetételének is.

Az V. kerület honlapján letölthető háttéranyag szerint ugyanakkor, a Balassi Bálint utcát nem számítva, további kilenc helyen akad feladat az építőknek. Faltól falig meg kell újulnia például a Belváros illetékesei által „Kis Itália” néven emlegetett Arany János utca Nádor és Tüköry utca közti szakaszának. Az 1260 négyzetméter út és járda felületét az olasz származású egykori celeb, ma vendéglátósként ismert Gianni Annoni résztulajdonában lévő Il Forno Kft. támogatásával térkővel burkolják. A felajánlás eredménye vélhetőleg az üzletnek is jót tesz majd, hiszen a cégcsoport által üzemeltetett egységek, a Pomo Doro étterem, a mellette lévő fűszerbolt és étkezde, valamint a fagyizó is épp az utca ezen szakaszán található.

De a részleges akadálymentesítés jegyében készülnek itt járdaszintre emelt útpályával, szegélysüllyesztéssel, valamint vakvezető köveket is beépítenek. A nagyszabású megújulás eléri a Váci utcát a hozzá csatlakozó kisebb utcákkal, illetve a Molnár, a Galamb, az Aranykéz, a Széchenyi és az Akadémia utcával, a Garibaldi közzel együtt. És 660 millió forintból a Duna korzó is megszépül: új kandelábereket, illetve burkolatot kap az Eötvös tér, az Apáczai Csere János utca egy szakasza, a Belgrád rakpart, a Vigadó tér, a korzó vonalában a Petőfi tér.

Meglehet, a Belváros tavaly augusztusban megindított nagyszabású fejlesztései körül a legteljesebb mértékben rendben van minden. A kételkedők gyanakvását pedig csak a nehezen magyarázható titkolózás fűti. Mindenesetre annyi biztos: az Észak-Lipótváros megújításának dokumentumaiért kért 630 forint kifizetése még akkor sem érte meg igazán, ha a szóbeli ígéreteknek megfelelően a polgármesteri hivatal a meg nem küldött szerződésoldalakért tíz forintjával számolható összeget végül visszautalja.

Mellőzték a pályázatot, 25 milliárdot költöttek

Kishal a Belvárosban közbeszerzés nélkül lebonyolított költséges beruházásaival Rogán Antal. Az V. kerület polgármesterének gyámkodása alatt bruttó kétmilliárd forintot költöttek utcák, terek kicsinosítására, ami rengeteg pénz, a lexikonba kerüléshez alighanem mégis kevés. Az Országgyűlés Hivatalán keresztül legalábbis a kormány több mint 25 milliárd forintot tapsolt el a Kossuth téren és környékén. Méghozzá úgy, hogy szó nem érheti a ház elejét: pontosan lehet tudni, ki, miért és mennyit markolt fel. Egyedül talán csak az marad titokban, kik és mi alapján döntötték el, kit engednek a tűz közelébe.

A Kossuth tér rekonstrukciójához kapcsolódó szerződéscsomagból a legnagyobb kétségtelenül a KÉSZ Holding Zrt.-nek jutott. A cégcsoport – leányvállalataival és projektcégeivel közösen – összesen 16-17 milliárd forintot számlázhatott ki az Országgyűlés Hivatalának. A KÉSZ Építő és Szerelő Nyrt., valamint a KÉSZ–M. P. Projekt Kft. párosa 14,6 milliárd forintért dolgozhat a Kossuth téren, az új mélygarázs, a látogatóközpont, illetve Parlamenti Múzeum építésén. A KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., valamint a KÉSZ–Ventus Projekt Kft. a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) központi épületére 1,172 milliárd forintért húzhat „korhű tetőzetet”.

A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. szintén vaskos szerződéseket kapott. A társaság 6,3 milliárd forintért újíthatta fel a Parlament 26 homlokzatelemét. További 501 millió forintért pedig rekonstruálhatja a Kossuth térre kerülő gróf Andrássy Gyulát ábrázoló lovas szobor, és gróf Tisza István emlékművének talapzatát. A Bohn Mélyépítő Kft. 1,225 milliárd forintból vehet részt az ország háza mellett épülő mélygarázs és látogatóközpont kialakításában. A Frikober Mérnöki Kft. szerződése szerint 289,9 millió forintért, egy vízvezetékcső elbontásával és egy ivóvízvezeték részbeni kiváltásával birkózott meg. A rekonstrukciós munkák generáltervezői feladatait a Középülettervező Zrt.-re bízták, nettó 502 millió forintért. A Magyar Építő Zrt. 103,8 millió forintért az Országházat kiszolgáló, Balassi Bálint utcába vezető közműalagút hőellátó és elektromos vezetékeinek ideiglenes kiváltásán dolgozott. Az Óbuda–Újlak Zrt. összesen 325 millió forintot számlázhatott – 280 milliót a rekonstrukciós munkák komplex beruházás lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatainak elvégzéséért, 45 milliót a KIM tetőzetének átépítésénél végzett lebonyolítói és ellenőri munkákért. A Hungeod Kft. és az AP–Consult Mérnöki Iroda Kft. kettőse a Parlament XV. számú udvarát határoló épületszerkezetek statikai és geotechnikai vizsgálataira 14,2 millió, az épület körüli építkezések környezetre gyakorolt hatásainak komplex monitorozásához tartozó geotechnikai és geodéziai feladatokra 33,8 millió forintért szerződött. És a párosból önállóan is munkát vállaló AP–Consult megkapta a 34,8 millió forintra rúgó tervellenőri feladatokat is.


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.