Mégis vinné az állam a Dunaferrt

A paksi bővítés kapcsán visszakerülhet az ISDDunaferr megvásárlásának ügye a kormány asztalára. Legalábbis erre utal Dorkota Lajos csütörtökön tett kijelentése, majd annak felsőbb szinten történt megerősítése.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke egy dunaújvárosi eseményen az MTI szerint azt mondta, hogy a kormány még mindig nem adta fel azt a tervét, hogy megvásárolja a vasművet. Azt nem tudni, hogy Dorkota MEKH-elnökként, a térség volt fideszes kormánymegbízottjaként vagy magánemberként hangoztatta-e véleményét, mindenesetre szerinte a tárgyalások folytatódnak a tulajdonos és az állam között.

A vasmű acéljára Pakson is szükség lesz majd
A vasmű acéljára Pakson is szükség lesz majd

Ez pedig éles fordulat ahhoz képest, hogy Czomba Sándor, a nemzetgazdasági tárca államtitkára november elején még azt közölte a vállalat szakszervezeteivel: a kormány és a tulajdonosok közötti egyeztetéseken az derült ki, hogy nem akarják eladni a Dunaferrt, így a vasmű továbbra is döntően orosz kézben marad. A tulajdonosi döntést tiszteletben tartják –tette akkor hozzá.

Az élet továbbléphetett Czomba szavain, hiszen Dorkota most bejelentette, hogy az ISD Dunaferr Zrt. fő tulajdonosa, az orosz állami Vnyesekonombank vezetője február elején Magyarországon tárgyal a veszteséges vasmű sorsáról. A Dunaferr menedzsmentje eddig mereven elzárkózott a vállalat eladásától, de a tulajdonos másként is dönthet – hangsúlyozta a MEKH elnöke. Jevgenyij Tankilevics, a ISD Dunaferr vezetője a nyáron azt mondta, hogy ő személy szerint nem javasolja a tulajdonosoknak a cég értékesítését. Kerestük a vállalatot azzal kapcsolatban, hogy történt-e változás korábbi álláspontjukban, ám csak annyit közöltek: ez a kérdés nem a menedzsment szintjén dől el.

Az üggyel kapcsolatos felvetésünkre Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára Dorkota Lajos szavait erősítette meg. Mint jelezte, Orbán Viktor kedden Vlagyimir Putyinnal áttekintette a magyar–orosz gazdasági együttműködés számos elemét. Szóba került természetesen a Dunaferr is. Itt a magyar fél megerősítette eddigi álláspontját, mely szerint az országnak az az érdeke, hogy biztosított legyen a dunaújvárosi vasmű hosszú távú működése. Szijjártó arra nem tért ki, hogy ez a magyar állam szerepvállalása révén, vagy a jelenlegi tulajdonosok irányításával valósul-e meg.

Borbély Zoltán, a Dunaferr központi üzemi tanácsának elnöke egyelőre nem tudja, mennyi valóságalapja lehet a kijelentéseknek. Ami biztos, hogy az érdekvédők végeztek a vállalatnál tervezett szervezeti változások véleményezésével. Ez pedig azt jelenti, hogy „jogilag is alátámasztottan” indulhat a korábban beígért négyszáz fős leépítés hátralévő része. Az első körben 158 főt küldtek el. Amennyiben valóban megindulna a paksi bővítés, a dunaújvárosi vasmű helyzete egyszeriben hatalmasat javulna. A mostani értékesítési gondok jelentősen enyhülhetnének, hiszen helyi szakmai körök állítása szerint a Dunaferr biztos beszállítója lenne az építkezésnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.