Zsíros üzlet Fidelitas-vezetőknek?

A kormányoldal több százmillió forintos új piacot teremtett a fogyasztóvédelmi törvény decemberben elfogadott módosításával, az így létrehozott üzletből pedig most a Fidesz ifjúsági társszervezete, a Fidelitas néhány fővárosi vezetője is készül profitálni.

A jogszabályváltozás értelmében a kiskereskedelemmel, szolgáltatások nyújtásával foglalkozó nagyobb vállalkozásoknak, közszolgáltatóknak ezentúl megyénként egy fogyasztóvédelmi szakreferenst kell alkalmazniuk, munkájuk a területet érintő feladatok összefogása, koordinálása. Az érintett több ezer társaság két dolgot tehet: olyan személyt alkalmaz, aki rendelkezik szakirányú fogyasztóvédelmi képzettséggel, vagy dolgozóját beíratja egy százórás képzésre.

Mivel fogyasztóvédelmi szakreferensből nincs annyi, amennyire a vállalkozásoknak szükségük lesz, marad az utóbbi lehetőség, vagyis a képzés – jó pénzért. Piaci becslések szerint egy személy felkészítése 200–400 ezer forintba kerül, és várhatóan több ezer fogyasztóvédelmi referenst kell kiképezni július végéig. A törvény szerint már januártól kötelező a szakemberek alkalmazása, ám a hatóságok csak július végétől ellenőrzik, hogy a munkatársak rendelkeznek-e megfelelő képzettséggel.

Az új piac a jókora egyszeri bevétel mellett állandó megbízásokat is jelent. A kiskereskedelemben és a szolgáltatóiparban nagy a fluktuáció, így a következő évekre is jelentős, legkevesebb évi tízmilliós megrendeléshez juthatnak a referensképzéssel foglalkozó vállalkozások. A képzést a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) felügyeli, a hatóság engedélyezi, kik képezhetnek referenseket. Eddig ugyan egy képző sem adott be kérelmet, ám – piaci forrásaink szerint – ez azzal magyarázható, hogy a jogszabály is nagyon friss, a képzéssel foglalkozó cégek pedig most állítják össze a fogyasztóvédelmi referensi képzés anyagát. A tananyag kialakítása mellett gondot okoz a megfelelő oktatógárda kiállítása is, mert viszonylag kevés az elérhető képzett fogyasztóvédelmi szakember.

Az új piaci lehetőségre gyorsan rámozdult a Fogyasztóvédelmi Referens Képző és Közvetítő Központ (FRKK) Kft., amely információnk szerint a napokban több nagyobb kereskedőláncot is megkeresett azzal, hogy fogyasztóvédelmi referenseket közvetítene ki a cégek számára, illetve vállalta ilyen szakemberek képzését. Cégbírósági bejegyzések szerint az FRKK alapító okirata két nappal a fogyasztóvédelmi törvény módosításának zárószavazása előtt, december 16-án született, magát az ötmillió forint törzstőkével létrehozott céget pedig a jogszabály zárószavazásának napján jegyezték be.

Érdekes, hogy az FRKK a nagy kereskedelmi cégek minőségbiztosítási vezetőinek címzett leveleiben címeként az NFH József körúti címét adta meg. A levélben feltüntetett telefonszámon hívásunkra egy fiatalember jelentkezett be, aki nem volt hajlandó elárulni a nevét, azt azonban elismerte, hogy az NFH épületében béreltek irodát a Magyar Államkincstártól. Érdeklődésünkre az NFH-nál azt mondták, hogy nem ismernek ilyen szervezetet, s korábban sem biztosítottak – sem bérleti, sem más jogviszony alapján – helyiséget más civil szervezetnek, illetve „a félreértésre okot adó címmegjelölés korrigálása érdekében a szükséges intézkedéseket megtették”.

Bár a vonal túloldalán lévő fiatalember többszöri érdeklődésünkre sem árulta el a nevét, másoknak e vonal végén Asztalos Dávidként mutatkozott be. Asztalos Dávid neve ismeretlen a fogyasztóvédelem területén, a kormányoldalon azonban korántsem az. A XVII. kerületi Fidelitas elnökét hívják így, aki Németh Szilárd mellett a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának szakembere. A cég internetes honlapja szerint az FRKK ügyintézője egy bizonyos Barkó Ivett – így hívják a XVII. kerületi Fidelitas alelnökét. A cég honlapját is Barkó Ivett regisztrálta – szintén egy nappal a fogyasztóvédelmi törvény zárószavazása előtt.

A FRKK ügyvezetője és tulajdonosa egy bizonyos Asztalosné Miklós Julianna, aki eddig inkább a szállítmányozási piacon volt ismert, egy XVII. kerületi logisztikai vállalkozás, a Super-Five Kft. résztulajdonosa. A képzőcég elektronikus elérhetőségként a mr.davidasztalos@ gmail.com címet adta meg a Cégbíróságnak.

Kérdéseinkkel megkerestük a vállalkozást, illetve képviselőit, ám lapzártánkig nem reagáltak.

A rezsibiztos szerint fontos a referens

Amíg 2013 a rezsicsökkentés éve volt, addig 2014-ben működni kezd a megerősített fogyasztóvédelmi rendszer – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Németh Szilárd. A Fidesz parlamenti képviselője, rezsibiztosa kifejtette: a fogyasztóvédelem hatékonyabbá tételét szolgálja egyebek mellett a bírság felső határának 100 millióról 500 millió forintra emelése, a közszolgáltatóknál az egységes számlakép előírása, a negyedéves mérőleolvasás lehetőségének megteremtése, a fogyasztók jogainak megsértése esetén járó tízezer forintos kötbér, továbbá a fogyasztói csoportok létrehozásának a megtiltása. Emellett húsz kormányhivatalban megszervezték a fogyasztóvédelmi rezsipontokat, és ugyanilyen fontos az is, hogy a nagyvállalatoknál, valamint a közműszolgáltatóknál kötelező – megfelelő képesítéssel rendelkező – fogyasztóvédelmi referenst alkalmazni.

A hatóság nem tud róla, hogy nála bérel irodát a tréningcég
A hatóság nem tud róla, hogy nála bérel irodát a tréningcég
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.