Euróra készülődnek a csehek

Két hónap telt el a cseh jegybank intervenciója óta: akkor félmilliárd eurót vásároltak koronáért, főleg azzal a céllal, hogy gyengítsék a nemzeti fizetőeszközt. Miroslav Singer jegybankelnök pedig nyilván e lépésnek köszönhetően azóta megkapta a The Banker havilap szakmai elismerését.

Mégsem csitul a vita arról, vajon a monetáris tanács határozata helyénvaló volt-e, s tulajdonképpen milyen célt is szolgált. Főleg a kis- és középvállalkozók nyugtalankodnak a történtek miatt.

A jegybanki szóvivő szerint a csehországi infláció már több mint két éve elmarad a jelenleg egészségesnek vélt kétszázalékos céltól, s ez deflációs folyamatok veszélyét rejti magában. – A 25,80-ról 27 korona körülire gyengült árfolyam csökkenti az ingadozások lehetőségét, ezért stabilabb, tehát kiszámíthatóbb gazdasági környezetet teremt minden érintett számára, mert ezt a szintet legalább két évig szeretnénk tartani. Egyúttal pedig a kivitelt, vagyis a gazdasági növekedést ösztönözheti – hangsúlyozta Katerina Bartusková. Főleg ezt a feltételezést bírálják sokan. Pavol Sobísek, az UniCredit Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben javultak az ország kilátásai, idén másfél százalék körüli gazdasági fejlődést prognosztizálnak, 2015-ben ennél is többet. Így aztán az intervencióval leginkább azt érik el, hogy az importárak miatt rosszul járnak a fogyasztók. Megdrágul számos olyan hazai termék is, amelyek gyártásához külföldi alkatrészek szükségesek.

Ezeket a vészjósló előrejelzéseket egyelőre a polgárok nem érzik. A jegybank intézkedéseinek idáig csupán annyi következménye lett, hogy a csehek nem vártak a karácsony utáni leárazásra, hanem már az ünnepek előtt megrohanták az üzleteket, hogy a meglévő árukészletből vásároljanak be. Sokkal többen ajándékoztak készpénzt vagy vásárlási utalványt szeretteiknek, amivel lényegesen növelték a kereskedők januári forgalmát. A sokak által megjósolt általános drágulás nem következett be. Csak az alapvető élelmiszerekért és az üdítőkért kell az egy évvel korábbinál 4,9 százalékkal többet fizetni. Részben már a kissé meglódult, két százalékhoz közelítő infláció miatt is. A világpiaci áraknak, valamint a hazai szolgáltatók közötti versengésnek köszönhetően viszont hamarosan tíz százalékkal csökkenhet az áram és a gáz tarifája.

Több pénzügyi szakértő elemzése ennél nagyobb időtávot fog be. Ők úgy vélik, hogy a jegybank a tavalyi intervenciójával, a stabilnak jelzett koronaárfolyam révén tulajdonképpen az euró csehországi bevezetését segíti elő. Meggyőződésük szerint a cseh gazdaság már annyira összefonódott az euróövezettel, hogy e lépés tudatos hátráltatása súlyos hiba lenne. Politológusok mostanság az uniós pénznemmel szembeni idegenkedés csökkenésére figyelnek fel. És eltűnt a politikai színtérről Václav Klaus államfő, aki másfél éve még totális katasztrófának nevezte az eurót.

Utóda, Milos Zeman vele szemben azt mondja: Prága belátható időn, talán öt éven belül mégiscsak beléphet az eurózónába. Bohuslav Sobotka leendő kormányfő pedig fontos célként határozta meg, hogy a hivatalba lépő kabinetje olyan gazdaságpolitikát folytasson, amellyel megteremti a szükséges feltételeket az átálláshoz. Természetesen az ország számára megfelelő időpontban – tette hozzá. Jirí Rusnok pedig azt hangsúlyozta, hogy a cseh jegybank tavalyi döntése tulajdonképpen az erős korona mindenhatóságát hangoztató mítoszt rombolta le. Véleménye azért is lényeges, mert a posztjáról minden bizonnyal e hónap végétől távozó ideiglenes kormányfő márciustól a monetáris tanács tagja lesz, ahol erősíteni kívánja az európártiak számát. S még inkább az érveiket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.