Nem hozott szerencsét a sószivárvány

A tegnap déli határidőig egyetlen ajánlat sem érkezett, így eredménytelenül zárult az a pályázat, amelyet még tavaly novemberben írt ki az egerszalóki Saliris Resortra a beruházó Szalók Holding Zrt. felszámolásával megbízott Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. (A Saliris egy összetett fantáziaszó, jelentése „sószivárvány”.)

A négycsillagos, kétszáz szobás szállodát, illetve a hozzá tartozó gyógyfürdőt és strandot most először hirdették meg, az irányár kilencmilliárd forint – plusz áfa – volt, a minimálár, amelyen még ajánlatot lehetett volna tenni, ennek hetven százaléka, vagyis nettó 6,3 milliárd forint. Mivel ennyiért nem akadt jelentkező a komplexumra, a felszámoló most tárgyalást kezd a hitelezőkkel az irányár esetleges mérsékléséről, az új pályázatot ettől függően lehet majd kiírni – tájékoztatta lapunkat Kovács Csaba, az NRN ügyvezetője.

Az egerszalóki gyógyforrás, illetve a meleg víz által felszínre hozott ásványi anyagokból kialakult „sódomb” hasznosítása több mint egy évtizeddel ezelőtt indult. A beruházásra létrehozott, magyar befektetők tulajdonában lévő Szalók Holding pedig szinte az indulástól anyagi problémákkal küzdött.

Az építkezés 2003-ban indult, az első finanszírozó, a CIB Bank mellé azonban már 2004-ben belépett az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB), amely ezzel együtt 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a Szalók Holdingban. A gyógyfürdő és a strand 2007-re elkészült, ám nem mentek túl jól, miközben a szálloda építése csúszott és egyre több pénzt emésztett fel.

A hotel végül 2010 májusában nyílt meg, addigra az MFB (2009 novemberében) 99,9 százalékos tulajdonossá vált a társaságban és így a komplexumban, 2011 végén pedig kivásártolta a CIB-et, s így egyedüli finanszírozója lett a vállalkozásnak. A Salirist azóta sikerült önfenntartóvá tenni, a szálloda és a gyógyfürdő 2012-ben összesen 1,67 milliárd forint árbevételt ért el, ám ez még mindig kevés ahhoz, hogy kitermelje a beruházás költségeit.

Az MFB egy 2012-es sajtóanyaga szerint a kockázatvállalás összege 2011 végén 14,6 milliárd forint volt, míg egy tavaly tavaszi közleményben 11 milliárd forintos hitelösszegről tett említést az állami pénzintézet. A Szalók Holding 2013 tavaszán a felszámolás sorsára jutott, ám addigra, 2012 végén a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a céget (az MFB-s hitel, illetve tulajdon miatt), amelynek a felszámolója így az állami tulajdonban lévő NRN lett. Az NRN azóta is működteti az egerszalóki komplexumot, s ha sikerül vevőt találnia, a szálloda és a fürdő eladásával mérsékli majd az állam veszteségét.

A komplexum mára önfenntartóvá vált, de a beruházás költségeit így sem tudja kitermelni
A komplexum mára önfenntartóvá vált, de a beruházás költségeit így sem tudja kitermelni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.