Madoff miatt bűnhődik a J. P. Morgan Chase

A J. P. Morgan Chase & Co. bankház kétmilliárd dollár megfizetésével oszlatná el a gyanút,miszerint bármi köze lett volna a Bernard Madoff által 2008 végéig üzemeltetett pénzügyi piramisjátékhoz. A befektetőknek 64 milliárd dolláros kárt okozó, jelenleg 150 éves börtönbüntetését töltő Madoff a J. P. Morgannél vezette bankszámláját, és sokan képtelenségnek tartják, hogy az évtizedeken át folytatott üzelmei nem tűntek fel a pénzintézet illetékeseinek. A J. P. Morgan számlájára írják, hogy nem vette komolyan a befektetési csalásra felhívó számos figyelmeztetést, a banki jutalékokból és kamatokból hozzá befolyó milliók „elaltatták” az éberségüket. Madoff a vizsgálat során azt vallotta, hogy a J. P. Morgan megpróbálta elterelni a bankfelügyelet szerepét betöltő OCC figyelmét a köztük lévő üzleti kapcsolatokról, amikor vizsgálat indult az ügyben. A bank belső levelezésében tisztviselők egymás közt utalgattak arra, hogy Madoff feje fölött sötét fellegek gyülekeznek, de se ezeknek, se a figyelemfelkeltő e-maileknek nem lett kézzelfogható következményük.

Bizonyíték tehát mindeddig erről nem kerül elő, de a banknál egyszer s mindenkorra tisztázni szeretnék a helyzetet, s ennek az eszköze lenne a kétmilliárdos summa. A The New York Times megbízható forrásai szerint már közel a megegyezés a bank és a hatóságok között, e szerint a manhattani ügyészség több mint egymilliárd dollárt kapna, de jutna az összegből OCC és a pénzügyminisztérium kebelén belül dolgozó pénzmosás elleni egység számára is. A lap úgy tudja, hogy a több ezer megvezetett Madoff-ügyfél is számíthat ebből valamilyen kárenyhítésre.

A J. P. Morgan, úgy látszik, mielőbb meg szeretne szabadulni a múlt terhes örökségétől. A bankház a 2008-as pénzügyi világválság kialakulásában is megkérdőjelezhetetlen szerepet játszott az elértéktelenedett jelzálogpapírok forgalmazása révén. Mint utóbb kiderült, befektetésre ajánlott értékpapírjaik mögött már nem volt kellő és valós fedezet, ám erről azok megvásárlói nem tudhattak. Emiatt a J. P. Morgan tavaly –peren kívül – 13 milliárd dolláros rekordbüntetés kifizetésében egyezett meg az amerikai igazságszolgáltatás képviselőivel, vezérigazgatója, Jamie Dixon pedig nyilvánosan bocsánatot kért mind a megkárosított ügyfelektől, mind a visszaélésekről mit sem sejtő részvényesektől.

Kétmilliárd dollárba kerül a gáláns szemet hunyás?
Kétmilliárd dollárba kerül a gáláns szemet hunyás?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.