Előleg volt, kassza nincs

Kilenc budapesti és Pest megyei cég feljelentését egyesítve csalás gyanújával nyomozást rendelt el a BRFK korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya ismeretlen tettesek ellen a Patkós-Cassa Informatikai Kft. pénztárgépbeszerzéseivel összefüggésben.

A BRFK sajtószolgálata lapunk érdeklődésére azt közölte: bár eddig csak kilencen tettek feljelentést, a rendőrség körülbelül ezer olyan károsult vállalkozás jelentkezésére számít, melyek kifizették az adóhatósággal (NAV) online adatkapcsolatra képes kasszára az előleget, a gépet azonban végül nem kapták meg, és valószínűleg mostanra a pénzükre is keresztet vethetnek.

A Patkós-Cassa nem gyártója az online pénztárgépeknek, még csak nem is importőr, az adóhivatal honlapján (a 2014. január elsejei állapot szerint) mégis szerepel az online kasszák beszerzésére, telepítésére, karbantartására jogosult cégek listáján – annak ellenére is, hogy a rendőrség már megállapította: a cég beszüntette a tevékenységét, és a telephelyén nem lelhető fel. Mint azt a NAV-nál kérdésünkre elmondták: hogy a cég szerepel a nyilvántartásukban, mindössze annyit jelent, hogy teljesítette a felvétel feltételeit, de tevékenységéért az adóhatóság felelősséget nem vállal. Vagyis miután a Patkós-Cassa egyszer megfelelt a regisztrációs feltételeknek, a neve még mindig ott lehet a NAV internetes oldalán.

Nem tudni, hogy a Patkós-Cassa hány cégen keresztül próbált meg online pénztárgépeket beszerezni. Ami biztos, hogy a Montel Informatikai Kft.-től 626 darabot rendelt meg viszonteladóként ügyfelei részére. Elküldte az ügyfelek adatait is, amelyeket a Montel fel is töltött a NAV informatikai rendszerébe és meg is rendelte a gépeket – a Patkós-Cassától azonban egy fillért sem látott. A Montel a honlapján közzétett közleményében sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt, ugyanakkor a Patkós-Cassa ügyfeleinek csak akkor adja át a megrendelt gépeket, ha kifizetik a teljes vételárat, függetlenül attól, hogy ezt egyszer már megtették. A megrendelők többsége ugyanis már rég kifizette a 77 ezer forintot, amely a gépenként járó 50 ezer forint állami támogatással együtt adta volna ki a teljes vételárat.

A Patkós-Cassa károsultjai a Facebookon önálló csoportot hoztak létre. Az ott leírt és az internet más fórumain terjedő történetekből egy meglehetősen gondosan felépített csalás rajzolódik ki. Előbb csak egy előlegszámlát kaptak a megrendelők, miután azt kifizették, megkapták az importőr visszaigazolását, és megtörtént a nyilvántartásba vételük a NAV-nál. Majd november közepe táján kaptak egy sürgető e-mailt, miszerint azonnal utalják át a vételár hiányzó részét, mert változtak a jogszabályok, s aki nem fizet, annak visszautalják a már kifizetett előleget, de az illető garantáltan elbukja az állami támogatást. (A vállalkozások eredetileg csak a 2013 végéig üzembe helyezett kasszák után kaphattak állami támogatást, a vonatkozó jogszabályt azonban a napokban megváltoztatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, s a dotáció most már idén is jár.) A fizetés határidejeként december 15-ét jelölték meg. Mindenki fizetett is, december 15. után azonban már sem telefonon, sem e-mailben nem volt elérhető a Patkós-Cassa.

A NAV érdeklődésünkre elismerte, hogy az „adózók” engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható gépekre adták le megrendeléseiket, és hogy a forgalmazó – az esetek nagy többségében – teljesítette a NAV felé az adatszolgáltatási kötelezettségét. Az, hogy a szerződést a – szervizként NAV-nyilvántartásba vett – kereskedő nem tartotta be, az adóhivatal szerint „az érintettek polgári jogviszony keretében értékelhető magatartása”. A NAV szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy „bár ez a konkrét eset kapcsán már megoldást nem jelent, fel kell hívni a figyelmet, hogy a NAV honlapjáról is elérhető központi megrendelési felület létrehozásával a megkeresésben jelzett probléma 2013. november 16. óta nem fordulhat elő”.

Ez a trafikos jól választott, sok vállalkozó viszont most valószínűleg futhat a pénze után
Ez a trafikos jól választott, sok vállalkozó viszont most valószínűleg futhat a pénze után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.