Hírvilág

Mindenki Karácsonya

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) idén is 1500 magyarországi és határon túli hátrányos helyzetű gyermek számára szervezett karácsonyi programokat Budapesten. A Mindenki Karácsonya című rendezvényen háromszáz gyermeket láttak vendégül a WestEnd City Centerben. A gyerekek a Budapesti Operettszínház musical-előadásaiból láttak részleteket, arcfestésen vettek részt, majd átvették a támogatók – így az OTP Bank és a WestEnd City Center ajándékcsomagjait. Az NGYSZ és a Fővárosi Önkormányzat idén huszonharmadszor rendezte meg közös karácsonyi programját.

Az Operaházban 1200 gyermek nézte meg Csajkovszkij Diótörő című mesebalettjét az ország különböző részeiből és a határon túlról, akiket az előadás szüneteiben kakaó, szendvics, gyümölcs és édesség várt, a darab végén pedig ajándékokkal teli hátizsákokkal távozhattak. A karácsonyi rendezvényt az MKB Bank és a Gyermekmentő Szolgálat tizenhetedik éve szervezi meg közösen.

Adomány a Mikulásgyárnak

36 millió forint adománnyal támogatta a Mikulásgyár működését az Aldi áruházlánc. A karitatív akcióban december 6–22. között gyűjtötték az adományokat mintegy 150 helyszínen. A Mikulásgyár idén is a megszokott helyszíneken várta mindazokat, akik bármilyen ruhanemű, tisztító- és tisztálkodási szer, játék, édesség vagy tartós élelmiszer felajánlásával kívántak hozzájárulni a rászoruló gyermekek és fiatalok karácsonyához. A jótékonysági kezdeményezéssel az idén 300 ezer gyermek karácsonya vált szebbé. A 2005 óta működő Mikulásgyár tavaly mintegy 241 ezer rászoruló gyermeknek juttatott el karácsonyi ajándékcsomagot.

Támogatás száz családnak

A Ringier Kiadó a Tesco támogatásával 2013-ban ismét meghirdette karácsonyi adományozási programját. A Kapocs program száz rászoruló családot ajándékcsomagokkal támogatott, azok összértéke ötmillió forintot tett ki. A kellemes és hasznos meglepetéseket egyaránt tartalmazó csomagokat a karácsony előtti hetekben a médiavállalat munkatársai vitték el a kiválasztottaknak az ország több tucat településére, útjaik során több mint tizenötezer kilométert tettek meg. A Ringier jótékonysági akcióját a Magyar Adományozói Fórum 2013-ban Az Év Legsikeresebb Partneri Együttműködése címmel tüntette ki. Az értékes kezdeményezésben részt vett a United Way Alapítvány is, amely a rászoruló családok kiválasztásában segédkezett.

Ötvenzsáknyi élelmiszer

Az OTP Fáy András Alapítvány partnerei bevonásával idén is szervezett tartósélelmiszer-gyűjtést. Az akció kedvezményezettjei ezúttal a Fejér megyei Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület által támogatott nehéz sorsú fiatalok voltak, karácsony előtt ők vehették a több mint ötvenzsáknyi adományt. Az egyesült több mint ötszáz család nélkül nevelkedő fiatalt támogat, akik közül már többen is részt vettek az OTP Fáy András Alapítvány O.K. Központjának tréningjein és nyári táborában.

Internetes mesedoktorok

Az önkéntesség december 5-i világnapja alkalmából megjelent a K & H gyógyvarázs mesedoktorok programja az akció YouTube-csatornájának felületén is. A gyógyítani vágyó önkéntesek kedvenc meséjüket webkamera vagy telefon segítségével rögzíthetik, s a legfeljebb tízperces videót elküldhetik a Gyógyvarázs csapatának. A legjobb felvételeket a szervezők az internet segítségével juttatják el a kórházban fekvőkhöz. A kezdeményezéshez húsz kórház csatlakozott, a mesenézéshez szükséges számítógépekről a pénzintézet, az internetkapcsolatról a Magyar Telekom gondoskodott.

Bővebben: www.khgyogyvarazs.hu

Fejlesztő futóbiciklik

Tizenöt, értelmileg akadályozott és mozgáskorlátozott gyermekekkel foglalkozó intézmény nyolcvan mozgásfejlődést elősegítő futóbiciklit kapott az Esély az Egyensúlyra adományprogram keretében a Tanulobicikli.hu kft.-től. Az ajándékból többek között jutott a Budapesti Korai Fejlesztő Központnak, a Nemzetközi Pető Intézetnek, valamint a halmozottan sérült gyermekekkel foglalkozó Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskolának. Az intézményeket a cég a KézenFogva Alapítvány szakmai tanácsával választotta ki. A gyerekek méretéhez igazított futóbicikli olyan pedál és támasztókerék nélküli speciális eszköz, amely a koordinált mozgás fejlődését segíti elő.

Országos Adventi Pénzadománygyűjtés

Az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség elnevezésű Országos Adventi Pénzadománygyűjtése advent első vasárnapján vette kezdetét. Elindult a 1353-as adományvonal, felállították a szervezet adománypontjait – a központi ezúttal is a bazilika előtt volt –, a világhálón pedig megújult honlap fogadta a segíteni akarókat. A segélyszervezet szociális intézményeiben a gyermekek mézeskalács szíveket sütöttek, azokból egyet-egyet azok kaptak, akik a kihelyezett helyszíneken adományoztak.

A Tesco áruházlánc negyedszer csatlakozott az adománygyűjtéshez – a 250 forintos segítő kuponokat 219 áruházban lehetett megvásárolni. A nagyobb postákon képeslapokat lehetett vásárolni, és gyűjtőládákat helyeztek el, az Operánál a megvásárolt finomságok árával is lehetett jótékonykodni, a Nyugati téren, a Starbucks ingyenes kávékóstolójával igyekezték serkenteni az adományozási kedvet. Számos további helyszínen ételosztást szerveztek az Elmű-Émász és az E.ON támogatásával.

A segélyszervezet nem feledkezett meg a határon túl élőkről sem: Marosvásárhelyre kétmillió, Kárpátaljára egymillió forint értékű adományt juttatott el. A törődésből jutott magának a segélyszervezetnek is: kastélyosdombói fejlesztő és szociális központjában a T-Systems jóvoltából ötmillió forintért játszótér épült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.